Την ώρα που γίνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ για συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Αγκυρα επιχειρεί να φορτίσει με ένταση τις εξελίξεις. Η πανηγυρική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου περί καταδίωξης του σεισμογραφικού σκάφους «Princess» από τουρκική φρεγάτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτει με την παρουσία της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ σήμερα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η αμερικανίδα επίσημος θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος για το οποίο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι οι δυο πλευρές είναι «πολύ κοντά».

Η Αγκυρα παρουσιάζει το θέμα περίπου ως «επεισόδιο» και στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι «το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο «Princess», το οποίο διεξήγαγε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρου, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Επειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας «Giresun», η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα». Η Τουρκία όπως είναι γνωστό αμφισβητεί μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα πάντως με την κυπριακή κυβέρνηση, καμιά καταδίωξη του σεισμογραφικού δεν έγινε ούτε αυτό διέκοψε τις έρευνές του. Οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αμυνας περιγράφουν ως εξής το περιστατικό:
Το νορβηγικό σεισμογραφικό «Princess» απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας το Σάββατο και άρχισε τις έρευνές του για λογαριασμό του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού ΤΟΤΑL εντός των οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ με στόχο τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η TOTAL έλαβε άδεια από τις κυπριακές Αρχές να διενεργήσει έρευνες από την 1η Φεβρουαρίου έως την 31η Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, η τουρκική φρεγάτα η οποία συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρενίν Πασά» βρισκόταν σε απόσταση 17 ναυτικών μιλίων όταν επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το «Princess» και του ζήτησε να απομακρυνθεί από την περιοχή επειδή βρισκόταν σε ύδατα «τουρκικής αρμοδιότητας». Οπως τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του προς την περιοχή για πραγματοποίηση της σεισμογραφικής έρευνας. «Οι εργασίες του ερευνητικού σκάφους διεξάγονται κανονικά» ανέφερε. Οι κυπριακές Αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το σκάφος της TΟΤΑL. Οι προκλήσεις της Αγκυρας ουδόλως επηρεάζουν την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, είπε ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Διαβήματα

Σε διαβήματα θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Εθνη για την τουρκική συμπεριφορά, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι τόσο ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών όσο και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά αν κάτω από τέτοιες συνθήκες το περιβάλλον θεωρείται κατάλληλο για έναρξη συνομιλιώνγια το Κυπριακό