Θα ήταν υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι ένα κουτάβι απέτρεψε μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο η Πουσίνκα, ένα χαριτωμένο λευκό κουταβάκι που έφθασε από τη Σοβιετική Ενωση στον Λευκό Οίκο στις 21 Ιουνίου το 1961, σίγουρα έφερε πιο κοντά τους δύο πολιτικούς αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας. Η Πουσίνκα (Χνουδωτή στα ρωσικά) ήταν «πολύ γλυκιά και πραγματικά χνουδωτή» θυμάται η Καρολάιν Κένεντι, κόρη της Τζάκι και του Τζον Κένεντι, η οποία ήταν μόλις τεσσάρων χρονών όταν υποδέχθηκε το κουτάβι.

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία σήμερα, η Καρολάιν Κένεντι ανατρέχει στο παρελθόν για να εξηγήσει πώς κατέληξε η μικρή Πουσίνκα στις πόρτες του αμερικανικού προεδρικού μεγάρου. «Σε κάποιο δείπνο στη Βιέννη, η μητέρα μου καθόταν δίπλα στον Χρουστσόφ και καθώς αισθάνθηκε αμήχανα γιατί δεν ήξερε τι άλλο να του πει ζήτησε να μάθει πληροφορίες για την κατάσταση και τη ζωή της Στρέλκα, της σκυλίτσας που είχαν στείλει οι Ρώσοι στο Διάστημα». Λίγους μήνες αργότερα, ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης έστειλε δώρο στην οικογένεια Κένεντι ένα από τα ημίαιμα κουτάβια της Στρέλκα, την Πουσίνκα, μαζί με το βιβλιάριο υγείας της. Κάποιοι ιστορικοί αναλυτές θεωρούν την πράξη του Χρουστσόφ πολιτική κίνηση επίδειξης ισχύος. Αλλωστε, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η Σοβιετική Ενωση είχε σημαντικό προβάδισμα στον άτυπο αγώνα για την κυριαρχία στο Διάστημα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1959, η ΕΣΣΔ εκτόξευσε το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο «Λούνα 2». Υστερα από έναν χρόνο, στις 19 Αυγούστου, η Σοβιετική Ενωση έσπασε ένα δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ: έπειτα από τη θλιβερή περίπτωση της Λάικα, της πρώτης σκυλίτσας που μπήκε, στις 3 Νοεμβρίου το 1957, στην τροχιά της Γης και απεβίωσε λίγες ώρες αργότερα από θερμοπληξία, οι σοβιετικοί επιστήμονες κατάφεραν να στείλουν στο Διάστημα δυο σκυλίτσες (τη Στρέλκα και την Μπέλκα) με το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 5». Η παρουσία της μικρής Πουσίνκα στον Λευκό Οίκο, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια υπενθύμιση της σοβιετικής υπεροχής στο Διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική προεδρική οικογένεια είχε υποδεχθεί με ενθουσιασμό τον απόγονο της Στρέλκα. «Η κυρία Κένεντι και εγώ χαρήκαμε ιδιαιτέρως με την άφιξη της Πουσίνκα. Μπορεί η πτήση της από τη Σοβιετική Ενωση στις ΗΠΑ να μην ήταν τόσο συνταρακτική όσο ήταν η πτήση της μητέρας της, πάντως είχε ένα μεγάλο ταξίδι και τα κατάφερε μια χαρά» είχε γράψει σε επιστολή του προς τον σοβιετικό ομόλογό του ο αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα, ένας έρωτας ανάμεσα στην Πουσίνκα και τον Τσάρλι, το ουαλικό τεριέ των Κένεντι, οδήγησε σε τέσσερις απογόνους. «Ημουν πολύ ενθουσιασμένη όταν χάρισα ονόματα στα τέσσερα κουταβάκια της Πουσίνκα: Μπλάκι, Ουάιτ Τιπς, Μπάτερφλαϊ, Στρέικερ» επεσήμανε η Καρολάιν Κένεντι στο BBC. Ο πατέρας της αποκαλούσε τα κουτάβια πάπνικς, παντρεύοντας τις λέξεις «κουτάβι» («puppy» στα αγγλικά) και «Σπούτνικ».

Τα παιδιά των Κένεντι, η Καρολάιν και ο Τζον, αποχωρίστηκαν τα πάπνικς, τα οποία δόθηκαν σε άλλες οικογένειες. Η προεδρική οικογένεια αποσυνδέθηκε σταδιακά και από τη μητέρα Πουσίνκα, η οποία «ίσως επειδή είχε μεγαλώσει σε επιστημονικό εργαστήριο, είχε αρχίσει να γίνεται λίγο νευρική και επιθετική» σύμφωνα με την Καρολάιν. Ωστόσο, αυτό που παρέμεινε σταθερό –έως τη δολοφονία του Τζον Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου το 1963 –ήταν η σχέση των δύο πρωταγωνιστών του Ψυχρού Πολέμου, η οποία διατηρήθηκε με τη συχνή ανταλλαγή δώρων και με την τακτική –και συχνά μυστική –αλληλογραφία ανάμεσά τους, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τον ιστορικό Μάρτιν Σάντλερ, στο βιβλίο του «Επιστολές από τον Τζ. Φ. Κένεντι».