Στη δημιουργία μας νέας υπερδιεύθυνσης με αντικείμενο τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων προχωρά η Εθνική Τράπεζα.

Καθώς οι επισφάλειες στο τραπεζικό σύστημα αυξάνουν, οι τράπεζες ενισχύουν πλέον τις σχετικές διευθύνσεις με επιπλέον προσωπικό και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, ώστε να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με τη στήριξη εξειδικευμένων συμβούλων από την εταιρεία McKinsey & Company ενώ σκοπός της είναι η βέλτιστη διαχείριση δανείων που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

Ουσιαστικά επιδίωξη είναι μέσω της συνεργασίας της τράπεζας με τις επιχειρήσεις – πελάτες της να υλοποιηθούν αποτελεσματικά προγράμματα αναδιάρθρωσης που να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τράπεζα, εφόσον το εγχείρημα πετύχει, θα  ωθήσει την κερδοφορία της Εθνικής μέσω της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των επισφαλειών ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την εξυγίανση και τη στήριξη κλάδων της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων στην κρίσιμη φάση της ανάκαμψής τους.

Επικεφαλής της νέας μονάδας ορίζεται ο γενικός διευθυντής κ. Πέτρος Φουρτούνης, ο οποίος θα αναφέρεται στο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, γενικό διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου ΕΤΕ κ. Παύλο Μυλωνά.

Παράλληλα, με το ίδιο σκεπτικό, η Εθνική Τράπεζα ενισχύει την αντίστοιχη μονάδα Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα δάνεια των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει προ καιρού από τις συστημικές τράπεζες να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση των επισφαλειών τους, δημιουργώντας ή ενισχύοντας τις σχετικές διευθύνσεις.

Παράλληλα, επιδιώκεται και η διατραπεζική συνεργασία, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα για τη δανειακή κατάσταση του εκάστοτε δανειολήπτη ώστε να γίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα και βιώσιμα προγράμματα αναδιάρθρωσης.