Σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία είναι το σταθερό της νόμισμα, το ευρώ. Αυτό αναφέρει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχοντας το σταθερό ευρώ ως εθνικό νόμισμα και με πλήρως αναδιαρθρωμένο και ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει τις χρηματοοικονομικές αναταράξεις των αγορών, σε αντίθεση με τις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες το τελευταίο διάστημα με συνθήκες συναλλαγματικής και οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ύπαρξη εθνικού νομίσματος και η άσκηση αυτόνομης νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, ειδικότερα όταν οι κυβερνήσεις των χωρών που τις εφαρμόζουν λειτουργούν χωρίς εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών περιορισμών, οδηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε αστάθεια του νομίσματος και πληθωρισμό, παράγοντες που απομειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, διώχνουν τις επενδύσεις και αποσταθεροποιούν τις κυβερνήσεις.

ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, σύμφωνα με την Alpla Bank, του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Αργεντινή με βάση την εφαρμογή εθνικής νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής. Παρά τη μέση ετήσια αύξησή του κατά 24,5% το διάστημα Ιανουάριος 2010 – Ιανουάριος 2014, η αντίστοιχη ετήσια αύξηση σε δολάρια είναι μόλις 3,4%. Ετσι, στην Αργεντινή η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να ανακοινώνει τεράστιες αυξήσεις στους ονομαστικούς κατώτατους μισθούς, στην πραγματικότητα όμως μέσω της υποτίμησης του νομίσματός της έναντι του δολαρίου και του αυξημένου πληθωρισμού συνεπάγονται ελάχιστες αυξήσεις ή και πολύ μεγάλες μειώσεις.

ΕΚΡΟΕΣ. Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα αναπτυσσόμενες οικονομίες με το εθνικό τους νόμισμα είναι ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα μετά την αναταραχή που ξέσπασε στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές απέσυραν 10 δισ. δολάρια από μετοχές και ομόλογα.

Οι εκροές από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών έφθασαν τα 6,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 29 Ιανουαρίου –οι μεγαλύτερες των τελευταίων δυόμισι ετών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, την ίδια ώρα οι αμερικανοί επενδυτές στρέφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου έχουν επενδύσει 4,67 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.

Οι εισροές αντανακλούσαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης και στη σταθερότητα της νομισματικής ένωσής της.