Διορθωτικές κινήσεις προετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη διάταξη που προβλέπει μπλόκο σε γονικές παροχές στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμη και αν έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά από τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η διασύνδεση του ύψους της οφειλής με την αξία του ακινήτου ώστε να μην εφαρμόζονται καταχρηστικά οι διατάξεις περί διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου και να μην απαιτείται υποθήκη του ακινήτου ακόμα και για μικροοφειλές.

Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη εφοριακοί απαιτούν την εγγραφή υποθήκης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ακινήτου με δωρεά ή γονική παροχή αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμα και αν εξυπηρετούνται κανονικά με ρύθμιση.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το σκεπτικό της οδηγίας σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού χωρίς τίμημα δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη» αφορά το να μπλοκαριστούν εικονικές μεταβιβάσεις οι οποίες αν γίνουν το Δημόσιο δεν θα έχει κανέναν τρόπο να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη.

Το πρόβλημα, βέβαια, αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι με την αυστηρή ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να απαιτείται υποθήκη ακινήτου ακόμα και αν η οφειλή είναι συγκριτικά μικρή και εξυπηρετείται κανονικά, χωρίς καμία υπόνοια εικονικής μεταβίβασης.

Το θέμα αναμένεται σύντομα να διευθετηθεί.

Με συμβόλαια στη ΔΟΥ. Στο μεταξύ, λύση έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών και στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν αρκετοί φορολογούμενοι συνιδιοκτήτες ακινήτων στους οποίους είχε βεβαιωθεί ολόκληρο το ποσό του έκτακτου τέλους ακινήτων 2011 και 2012 και η Εφορία απαιτούσε την καταβολή του. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία τους με τα συμβόλαια ανά χείρας για να διευθετήσουν την υπόθεση. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ορίζεται ότι αν απευθυνθούν στον προϊστάμενο ΔΟΥ με αποδεικτικά έγγραφα (π.χ. συμβόλαια) από τα οποία προκύπτουν οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου, ώστε να επιμεριστεί και σε αυτούς το ΕΕΤΗΔΕ, θα μπορούν να πληρώσουν μόνο το μερίδιό τους. Η απόφαση αναμένεται να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις όπου το χαράτσι είχε χρεωθεί εξ ολοκλήρου σε έναν εκ των ιδιοκτητών ακινήτου και ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε άλλη λύση από το να πληρώσει ολόκληρο τον φόρο και να αναζητεί από τον συνιδιοκτήτη το μερίδιο που δεν του αναλογεί.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισαν το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής ΕΕΤΗΔΕ 2012 που εστάλησαν έπειτα από διασταύρωση αφορούν κυρίως φορολογούμενους που εξόφλησαν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και περιελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ. Το χαράτσι απομονώθηκε από τη ΔΕΗ και εστάλη στις εφορίες και το ποσό που είχε στο μεταξύ πληρωθεί συμψηφίστηκε με τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Επομένως, δεν τίθεται ζήτημα διπλοπληρωμής.