Σημαντική αύξηση στον αριθμό των αδέσποτων καταγράφουν τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων, παρότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του αριθμού. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι εξαιτίας της κρίσης περίπου τρία εκατομμύρια αδέσποτα (σκύλοι και γάτες) κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

«Καθημερινά βρίσκουμε νέα σκυλιά στους δρόμους, και όλα καθαρόαιμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η κρίση, το σημαντικότερο πράγμα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ενημέρωση. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν –εκ των προτέρων –σκεφθεί τι ευθύνη είναι να έχεις ένα κατοικίδιο ή δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να τα στειρώσουν για να μη διαιωνίζεται το πρόβλημα των αδέσποτων στους δρόμους. Στην Ελβετία, βάσει νόμου, προτού πάρει κάποιος ένα κατοικίδιο, υποχρεωτικά παρακολουθεί δύο θεωρητικά μαθήματα που τον προετοιμάζουν. Και μετά την απόκτηση του ζώου όμως συνεχίζει τα μαθήματα προκειμένου να μάθει πώς να συμπεριφέρεται σωστά στο ζώο» τονίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέσση.

Την ίδια ώρα, η παραμέληση, οι βασανισμοί και η πάσης φύσεως κακοποίηση των ζώων συνεχίζουν να αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα. Σύμφωνα δε με τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων, ο αριθμός των περιστατικών είναι σαφώς αυξημένος και αρκετά συχνά πρόκειται για περιπτώσεις ιδιαίτερης αγριότητας. Μόλις πριν από δύο 24ωρα, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής εντόπισαν στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος δηλητηριασμένα σκυλιά από φόλες.

Με τον Νόμο 4039/2012 ορίζονται ρητώς και πλέον εφαρμόζονται οι ποινές για όσους κακοποιούν, εγκαταλείπουν ή δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των κατοικιδίων.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές, είναι αυστηρότατα στην προσπάθεια να προστατευθούν τα ζώα, να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και να περιοριστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων. Μετά και τις αλλαγές στον νόμο, τα πρόστιμα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά. Ενδεικτικά:

–Οσοι ιδιοκτήτες δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή παραλείπουν την κτηνιατρική εξέταση του ζώου θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, αύξηση κατά 200 ευρώ από το ποσό που όριζε ο νόμος.

–Οσοι διατηρούν περισσότερα από δύο ζώα συντροφιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και όταν ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση κατοικιδίων θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο κατά 200 ευρώ μεγαλύτερο, δηλαδή 500 ευρώ για κάθε ζώο.

«Βαριές καμπάνες» περιμένουν όσους κακοποιούν, ασκούν οποιαδήποτε πράξη βίας, συνευρίσκονται σεξουαλικά με ζώα ή ανεβάζουν στο Διαδίκτυο ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό. Το πρόστιμο γι’ αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται σε 30.000 ευρώ!

Οι καταγγελίες. Μετά και τον ορισμό της πρώτης εισαγγελέως για την προστασία των ζώων (Αθηνάς Θεωδωροπούλου), οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να καταγγείλουν περιστατικά που κατά την άποψή τους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, χρονιά κατά την οποία ψηφίστηκε ο νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, σχηματίστηκαν στην Αττική 41 δικογραφίες έπειτα από καταγγελίες. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά πολύ το 2013 και μάλιστα μόνο το πρώτο εννιάμηνο του έτους οι δικογραφίες έφθασαν τις 159. Και πλέον όλο και περισσότερες υποθέσεις παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η πρώτη φυλάκιση. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκε και η πρώτη φυλάκιση για κακοποίηση ζώου. Κάτοικος στις Σέρρες καταδικάστηκε από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Σερρών σε έναν χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ο δράστης, πριν από μερικούς μήνες, έσερνε τον σκύλο του με τη μηχανή του επί ώρες, ώσπου εντοπίστηκε, κάτοικοι τον σταμάτησαν και έσωσαν το ζώο.