Αποζημιώσεις σε επενδυτές που έχουν επικρατήσει σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει στο εξής το Δημόσιο, εφόσον δεν τηρούνται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προβλεπόμενες διαδικασίες εξαιτίας αποφάσεων των υπηρεσιών του.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που θεωρείται απαραίτητη για να προχωρήσουν μεγάλοι διαγωνισμοί παραχώρησης ακινήτων, όπως για παράδειγμα αυτός του Ελληνικού, όπου οι επενδυτές αναλαμβάνουν να εκτελέσουν ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα, η εκτέλεση του οποίου εξαρτάται από σειρά εγκρίσεων που πρέπει να δώσουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, το Δημόσιο θα αναλαμβάνει ευθύνη για να αποζημιώνει τους επενδυτές για πράξεις ή παραλείψεις των υπηρεσιών του.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις ακινήτων (π.χ. Κασσιόπη Κέρκυρας), παρότι οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί, εντούτοις οι πλειοδότες καθυστερούν να ξεκινήσουν το επενδυτικό τους έργο λόγω αποφάσεων φορέων του Δημοσίου.

ΔΙΑΤΑΞΗ

Χωρίς ΦΠΑ οι δωρεές αγαθών σε οικονομικά αδυνάμους

Τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και άλλα αγαθά θα μπορούν να δωρίζονται σε κοινωφελή ιδρύματα χωρίς να επιβαρύνονται με ΦΠΑ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Ρητά ορίζεται πως εξαιρούνται της απαλλαγής από τον ΦΠΑ αγαθά τα οποία υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις που προωθούνται για ψήφιση, δεν υπόκειται σε ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων ή άλλων αγαθών –πλην εκείνων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης –σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν συσταθεί νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν αποδεδειγμένα φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό, προκειμένου τα αγαθά αυτά στη συνέχεια, εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, να διανεμηθούν χωρίς αντάλλαγμα, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.