Μια οικονομική κρίση, η οποία μετατράπηκε σε πολιτική. Από τη μια, οι πολίτες μιας σύγχρονης πρωτεύουσας, του Κιέβου, που κυκλοφορούν με κράνη και κουκούλες, ρόπαλα του μπέιζμπολ και αντιασφυξιογόνες μάσκες και δεν προξενούν πλέον καμία απολύτως έκπληξη. Και από την άλλη, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος φθάνει σε πρωτοφανή επίπεδα βίας και σταδιακά αρχίζει να υποχωρεί υπό την πίεση των ολιγαρχών.

Η ανάγκη για έξοδο από την κρίση είναι επιτακτική - ακόμη περισσότερο καθώς τα μηνύματα που καταφθάνουν από τη Ρωσία είναι αντιφατικά. Μία μόλις ημέρα μετά τη διαβεβαίωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα κρατήσει την υπόσχεσή της για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με όποια κυβέρνηση, ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος δήλωνε χθες ότι η πλήρης εκταμίευση του δανείου των 15 δισ. δολαρίων θα γίνει μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.  

Επειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων, ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε τελικά να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση. Γιατί; Μια σειρά από στοιχεία, τα οποία δημοσιεύει η «Μοντ», συντελούν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που έβαλαν τελικά «στοπ» στην αδιαλλαξία του ουκρανού προέδρου ήταν οι ολιγάρχες της χώρας.
Σε αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνεται μια ανακοίνωση της εταιρείας SKM, ιδιοκτησίας του Ρινάτ Αχμέτοφ. Στο κείμενο της ανακοίνωσης, η οποία δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου, η χρήση βίας χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» και γίνεται έκκληση για επίλυση της κρίσης, «η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, με ειρηνικό τρόπο». Αρχηγός της λεγόμενης «οικογένειας του Ντονέτσκ» και απόλυτος άρχοντας της βαριάς βιομηχανίας της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, ο Αχμέτοφ είναι ο πιο πλούσιος άνδρας της χώρας.
Είναι επίσης ο άνθρωπος που βοήθησε τον Γιανουκόβιτς στα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, αλλά και αυτός που τον έφερε στην προεδρία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στον Αρσένι Γιαντσενιούκ, έναν εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, να αναλάβει χρέη πρωθυπουργού.
Παράλληλα, υπήρξε μία ακόμη πολύ σημαντική συνάντηση σε ξενοδοχείο του Κιέβου ανάμεσα σε τρεις άνδρες. Ο ένας ήταν ο Αχμέτοφ. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ντμίτσι Φιρτάτς, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλες τις μεγάλες συμβάσεις μεταφορών και διανομής αερίου, και ένας εκπρόσωπος του επίσης ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι.
Σύμφωνα με την πολύ καλά ενημερωμένη ουκρανική ιστοσελίδα Insider, οι τρεις πανίσχυροι άνδρες της Ουκρανίας αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Γιανουκόβιτς «να αποσύρει το σενάριο της βίας». Την Τρίτη, ήρθε και η (ημι)επιβεβαίωση. Στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γιούρι Βοροπάιεφ, δικηγόρος του Αχμέτοφ και αρχηγός καμιάς πενηνταριάς βουλευτών φίλα προσκείμενων στη βιομηχανία, ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του πρόκειται να ψηφίσουν άλλους νόμους οι οποίοι θα παρακάμπτουν τη νόμιμη διαδικασία - μια σαφής νύξη για τους νόμους περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων οι οποίοι ψηφίστηκαν με «συνοπτικές διαδικασίες» τη 16η Ιανουαρίου.
Αμνηστία
Μέτρο το οποίο προσφέρει αμνηστία στους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί, εφόσον όμως τερματιστούν
οι καταλήψεις των κτιρίων, ψήφισε χθες το βράδυ το ουκρανικό κοινοβούλιο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από