Πέραν των 95 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων θα εγγραφούν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκτώντας έτσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τη σημαντική απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έστειλε και νομοσχέδιο στη Βουλή.

 Το νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές όλων των πολιτών της Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι οποίοι διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και έχουν αποκτήσει δελτίο ταυτότητας το οποίο έχει εκδοθεί από τις νόμιμες Αρχές της Κύπρου.
Σημειώνεται πως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, οι Τουρκοκύπριοι που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε εκλογική διαδικασία έπρεπε να υποβάλουν έντυπη αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.  Η απόφαση έχει σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς το ψευδοκράτος διεκδικεί να εκλέξει εκείνο με τις δικές του διαδικασίες τους δύο από τους έξι ευρωβουλευτές που στέλνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Κυπριακή Δημοκρατία. Από καιρού εις καιρόν μάλιστα το φιλοτουρκικό λόμπι στις Βρυξέλλες εγείρει το θέμα αλλά χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, αφού η Ενωση δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Και στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγονται μεμονωμένες φωνές υπέρ της χωριστής εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων.
Η αλλαγή της νομοθεσίας κατοχυρώνει τη δυνατότητα των Τουρκοκυπρίων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι. Πάντως, υπό το προηγούμενο καθεστώς, όταν δηλαδή απαιτούνταν υποβολή έντυπης αίτησης, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε εκλογές ήταν μάλλον πενιχρή. Το στοίχημα είναι τι θα συμβεί τώρα στις ευρωεκλογές.
 Η αλλαγή της νομοθεσίας συνέπεσε με την υποβολή της πρώτης υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές  από Τουρκοκύπριο. Πρόκειται για τον αρθρογράφο Σενέρ Λεβέντ ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσα από τη στήλη που διατηρεί στην εφημερίδα «Αφρίκα». Οπως έγραψε, δεν συμφωνεί με τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το θέμα και έμεινε έκπληκτος από τη στάση των Τουρκοκυπρίων που είναι γνωστοί ως «οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της ειρήνης και της λύσης» στο νησί, υπονοώντας προφανώς τα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα. «Συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο με τους σωβινιστές μας, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Ολοι, εκτός από το κόμμα Νέα Κύπρος, πιστεύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι αδικημένοι. Ολοι απαιτούν χωριστές εκλογές για τις δυο θέσεις που ανήκουν στους Τουρκοκύπριους από αυτές τις έξι έδρες. Κατά την άποψή τους οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να εκλέξουν τους τέσσερις ευρωβουλευτές και οι Τουρκοκύπριοι άλλους δυο ευρωβουλευτές. Αν είχαμε συνεχίσει τον δρόμο μας ως ένας από τους δυο εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα είχε συμβεί τώρα».
Ωστόσο, διερωτάται εάν αυτό είναι δυνατόν με το παρόν στάτους κβο στο νησί, λέγοντας ότι στον «Βορρά» υπάρχει μια υποτελής διοίκηση της Τουρκίας. «Ναι, είμαι υποψήφιος. Και πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Είμαι υποψήφιος γιατί θέλω να δω πόσα έχουμε καταφέρει στο να ξεπεράσουμε το τείχος του εθνικισμού».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από