Προειδοποιητικό καμπανάκι για το ενδεχόμενο από τη νέα δικαστική χρονιά να αποφυλακίζονται κατηγορούμενοι λόγω της λήξης του 18μήνου – ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης – λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που συνδέονται κυρίως με οικονομικά εγκλήματα έκρουσε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου.

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο», η κ. Θάνου, απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, επισήμανε ότι «είναι πλέον στα όρια και σε ένα πολύ ανησυχητικό επίπεδο η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων στα ποινικά ακροατήρια». Η κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να υπάρχουν φόβοι ότι «ειδικά στο Εφετείο Αθηνών την επόμενη δικαστική χρονιά θα αρχίσουν να εκπνέουν και τα 18μηνα των προφυλακίσεων».

Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέδωσε στις βασικές αιτίες του προβλήματος, εκτός από τον μεγάλο φόρτο των υποθέσεων, και τις ελλείψεις αιθουσών αλλά και προσωπικού, τόσο δικαστών όσο και δικαστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή, ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να κρίνουν 4.000 υποθέσεις, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2012, ο όγκος υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στις 8.500 υποθέσεις. «Ο ίδιος αριθμός δικαστών καλείται να ανταποκριθεί σε υπερδιπλάσιο αριθμό υποθέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θάνου, εξηγώντας ότι ο μεγάλος φόρτος στα ποινικά ακροατήρια είναι κυρίως στα κακουργήματα. «Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζει συνήθως 40 με 45 υποθέσεις και το Πενταμελές 25 υποθέσεις. Είναι κατανοητό ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον το δικαστήριο να μπορέσει να διεκπεραιώσει τόσες υποθέσεις» είπε η κυρία Θάνου και πρόσθεσε ότι μοιραία το ήμισυ των υποθέσεων αναβάλλεται, με αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των διαδίκων, οι οποίοι αναγκάζονται να έρχονται ξανά και ξανά, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση των πινακίων, αφού οι μισές υποθέσεις μετακυλίονται και πάλι σε άλλη δικάσιμο, σε άλλο περαιτέρω πινάκιο».

Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, ύστερα από έξι μήνες. Στις αστικές υποθέσεις ορίζεται δικάσιμος έπειτα από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπου προσδιορίζεται δικάσιμος από το 2020 έως το 2022 στα περισσότερα ειρηνοδικεία. «Ασφαλώς με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις και τις υποδομές και να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών.