Με τα παλιά ηπιότερα πρόστιμα θα επιβαρυνθούν όσοι φορολογούμενοι αφήσουν να γίνουν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές που πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Ιανουαρίου και αφορούν το χαράτσι του 2012, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2013, ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 και φόρο εισοδήματος του 2013. Οπως διευκρίνισε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, η βεβαίωση των παραπάνω φόρων έχει γίνει τον Δεκέμβριο ώστε να δοθεί εμμέσως μια ομαλή «μεταβατική περίοδος» κατά το τρέχον έτος και να μην επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι με τα νέα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για φορολογικές οφειλές οι οποίες καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά επιβάλλεται ετήσιος τόκος 8,76% ή 0,73% σε μηνιαία βάση. Οι επιβαρύνσεις όμως δεν σταματούν εδώ καθώς πέραν της μηνιαίας επιβάρυνσης με τόκο προβλέπονται και πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 10% και φθάνουν το 30%.

Ειδικότερα, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 10% μετά την πάροδο δύο μηνών, αυξάνεται σε 20% στον χρόνο και 30% στη διετία. Με τα πρόστιμα που ίσχυαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση 1%-1,5% ανάλογα με το είδος της οφειλής.

Στο μεταξύ, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις φορολογουμένων ότι οι δηλώσεις απόδοσης φόρου επί των τόκων καταθέσεων εξωτερικού υποβάλλονται στις ΔΟΥ καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Αρκετοί φορολογούμενοι πάντως ταλαιπωρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε ορισμένες ΔΟΥ παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μη γίνονται αποδεκτές οι συγκεκριμένες δηλώσεις αφού η εγκύκλιος που είχε σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υποβάλλονται ηλεκτρονικά.