Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα για 440.000 ανέργους, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.
Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και όλα τα κονδύλια θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.
Οπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα αφορούν 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά αφορούν:
- Tην «επιταγή εισόδου» για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Tην επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων. 
- Tην επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών. 
- Tην τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
- Tην πρόσληψη ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Οχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφυλακισμένους και οροθετικούς. 
- Tις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν. 
- Tην επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
- Παρεμβάσεις απασχόλησης - κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτός θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240.000 θα έχουν την ευκαιρία: 
- Είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους. 
- Είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο.
- Είτε να συνδυάσουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας, με μια δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή. 
Στις περιπτώσεις προγραμμάτων κατάρτισης ή μαθητείας θα υπάρχει και η σχετική πιστοποίηση, ώστε, πέρα από την ευκαιρία της άμεσης πρόσληψης, να μείνει στον δικαιούχο το επαγγελματικό εφόδιο μαζί με την προϋπηρεσία. 
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι μέσα στο 2014 και το 2015 να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο.

ΑΠΟ ΕΣΠΑ. Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από