Ενα ροζ κύμα έσκασε στην αποβάθρα και ερήμωσε την παραθαλάσσια πόλη Σοχούμι. Συνέβη σε ένα όνειρο του γεωργιανού καλλιτέχνη Αντρο Βέκουα, ο οποίος έκανε έργο τέχνης τη γενέτειρά του πόλη. Το έργο «Pink Wave Hunter», που επεξεργάζεται τη σημασία της μνήμης, εγκαινιάζει τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ.

«Δεν μου επιτρέπεται να επισκεφθώ την πόλη. Ομως θυμάμαι ότι έζησα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια στο Σοχούμι. Μαθαίνω από φίλους ότι η πόλη έχει αλλάξει, ότι κάποια κτίρια παραμένουν εγκαταλειμμένα δίπλα σε άλλα καινούργια που χτίστηκαν μετά» λέει στα «ΝΕΑ» ο Αντρο Βέκουα μιλώντας για τη ζωή του, όταν στα 15 του χρόνια έζησε την εμφύλια διαμάχη στην Αμπχαζία (αυτόνομη περιοχή του Καυκάσου σήμερα) που κατέστρεψε το Σοχούμι και κατέστησε την οικογένειά του μέρος της γεωργιανής διασποράς.

Το «Pink Wave Hunter» (Κυνηγός του Ροζ Κύματος) μιλά για εγκατάλειψη και μοναξιά. Είναι μια σύνθεση αρχιτεκτονικής και γλυπτικής για μια πόλη – φάντασμα βγαλμένη από τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας και από μια σύνθεση αναμνήσεων, φαντασίας, ψηφιακών εικόνων.

Τα κτίρια του Σοχούμι – ξενοδοχεία, γέφυρες και καφενεία, σπίτια και διοικητικά κτίρια – από χυτό μπετόν, γύψο, κερί, αλουμίνιο και μπρούντζο είναι ένα όνειρο που ο ίδιος ο καλλιτέχνης έστησε και τοποθέτησε σε βάθρα σε μια αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη. Η έκθεση διαρκεί έως τις 23 Μαρτίου.