Οδηγία για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, που στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση και στην προστασία των δανειοληπτών από πιθανούς κινδύνους, υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα.

Μεταξύ άλλων η Οδηγία ορίζει ότι ο δανειολήπτης θα έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να μελετήσει τη δανειακή σύμβαση πριν την υπογράψει, καθώς και 7 ημέρες μετά την υπογραφή για να υπαναχωρήσει, αν αλλάξει γνώμη.

Επίσης, η Οδηγία θεσπίζει απαιτήσεις για τη διαφήμιση των ενυπόθηκων δανείων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται ανυπόστατες προσδοκίες στον δανειολήπτη σχετικά με τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης.

Οι τράπεζες θα παρέχουν πληροφορίες στον δανειολήπτη μέσω ενός Τυποποιημένου Ευρωπαϊκού Δελτίου Πληροφοριών, έτσι ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν συγκρίσεις για τους όρους των δανείων μεταξύ διαφόρων τραπεζών. Σύγκριση θα μπορούν να κάνουν και στα επιτόκια, μέσω ενός εναρμονισμένου τρόπου υπολογισμού του Συνολικού Ετήσιου Πραγματικού Επιτοκίου (ΣΕΠΕ).

Επίσης, οι τράπεζες οφείλουν να αξιολογούν τη δυνατότητα εξόφλησης του δανείου από τον δανειολήπτη.