Ο πρώην στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, αρνήθηκε να καταθέσει σήμερα Τρίτη στη δίκη του πολιτικού ηγέτη της ίδιας κοινότητας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτό έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν θέλω να καταθέσω και αρνούμαι να καταθέσω για λόγους υγείας και επειδή αυτό θα με έβλαπτε στη δική μου υπόθεση», δήλωσε ο Ράτκο Μλάντις στη διάρκεια δημόσιας ακροαματικής συνεδρίασης του δικαστηρίου στη Χάγη.
Κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος έχει αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του, είχε εκφράσει την επιθυμία  να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται για τα ίδια εγκλήματα σε μια χωριστή δίκη.

Ο Μλάντιτς είχε αρνηθεί, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος, πριν τελικά ορκισθεί για να καταθέσει σήμερα το πρωί αφού προηγουμένως χαρακτήρισε το δικαστήριο «σατανικό» και «δικαστήριο του μίσους».

«Με είχατε ποτέ ενημερώσει γραπτώς ή προφορικώς ότι οι κρατούμενοι της Σρεμπρένιτσα θα εκτελούνταν;», ρώτησε στη συνέχεια ο Κάρατζιτς τον απόστρατο στρατηγό.

Στην ερώτηση αυτή και σε όλες τις άλλες που ακολούθησαν, ο Ράτκο Μλάντιτς απάντησε: «Αρνούμαι να καταθέσω δεδομένου ότι η κατάθεσή μου μπορεί να με ενοχοποιήσει στη δική μου υπόθεση».

Ο Μπράνκο Λούκιτς, ο συνήγορος του Μλάντιτς, είχε επιχειρήσει για μια τελευταία φορά σήμερα το πρωί να πείσει τους δικαστές να μην επιτρέψουν στον πελάτη του να καταθέσει, επικαλούμενος την υγεία του.

«Πιστεύουμε ότι ο κ. Μλάντιτς δεν είναι σε θέση να καταθέσει», δήλωσε ο Λούκιτς διαβεβαιώνοντας πως ο πελάτης του πάσχει από διαταραχές της μνήμης και δεν μπορεί να διακρίνει «την αλήθεια από τη φαντασία»: «Επινοεί πράγματα και πιστεύει ότι πρόκειται για την αλήθεια», εξήγησε.

Οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς, 68 και 71 ετών αντιστοίχως, κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την εθνική αποκάθαρση της Βοσνίας στη διάρκεια ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν στο διάστημα από το 1992 ως το 1995.

Οι δύο κατηγορούνται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια.

Ο Κάρατζιτς, ο πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, και ο Μλάντιτς, ο στρατιωτικός αρχηγός τους, θα μπορούσαν να δικαστούν μαζί, αν οι συλλήψεις τους πραγματοποιούνταν πιο κοντά χρονικά η μία στην άλλη, διότι κατηγορούνται για τα ίδια εγκλήματα.

Ο πρώτος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 ενώ ο δεύτερος το Μάιο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από