Εβλεπα χθες τις φωτογραφίες από την εκδήλωση των 58 στην Κηφισιά και θυμήθηκα τη μεγαλειώδη ατάκα του Παναγιώτη Λαφαζάνη την προηγουμένη στην πρωινή εκπομπή του Αnt1. «Ξέρετε, κ. Παπαδάκη, τι είναι οι 58;» ρώτησε τον παρουσιαστή ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί είναι πιο παλιοί από μας! Αυτοί κατέστρεψαν την Ελλάδα με τη λογική τους!». Τ’ ακούς, Γρηγόρη; Τ’ ακούς, Ανδρέα; Τ’ ακούτε, κ. Ροζάκη; Εσείς καταστρέψατε την Ελλάδα. Το λέει ο άνθρωπος που θέλει να σώσει την Ελλάδα επαναφέροντας τη δραχμή.

Διάβαζα ότι η προσέλευση ήταν για άλλη μια φορά μεγάλη (κάπου 450 άτομα στο Δημαρχείο Κηφισιάς) και σκέφτηκα ότι η υπόθεση της Κεντροαριστεράς μπορεί τελικά και να ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία. Αλλά ο Θόδωρος Πάγκαλος με προσγείωσε απότομα. «Ανύπαρκτο θέμα, δεν υπάρχει Αριστερά» είπε στον Βήμα FM. «Είδα έναν κυριούλη με ένα κοστουμάκι και γραβατούλα, τον κ. Βούλγαρη, να εκφωνεί λόγο. Εναν λόγο οποιουδήποτε πολιτευτή της τελευταίας 30ετίας». Τ’ ακούς, Γιάννη; Ο κ. Πάγκαλος δεν σε εγκρίνει. Δεν μπορείς τουλάχιστον να μη φοράς γραβατούλα;

Παρατηρούσα τα πρόσωπα στο ακροατήριο και προς στιγμήν έδωσα δίκιο σε όσους σχολίασαν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των οπαδών αυτού του εγχειρήματος είναι υπερβολικά μεγάλος. Οι οργανωτές αυτών των εκδηλώσεων πρέπει πράγματι να βρουν τρόπο να προσελκύσουν τους νέους, το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει πράγματι να στελεχωθεί από νέους. Αλλά τι σημαίνει ακριβώς «νέος»; Κάτω των 50, των 40, των 30; Ολη τη χθεσινή ημέρα έβλεπα ξανά και ξανά ένα βίντεο από μια συναυλία στο Lincoln Memorial, τον Ιανουάριο του 2009, λίγο μετά την πρώτη ορκωμοσία του Ομπάμα. Πρωταγωνιστούσε ο πιο νέος άνθρωπος που θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Ηταν ο Πιτ Σίγκερ. Τραγουδούσε με ένα απίστευτο πάθος, μαζί με τον εγγονό του και τον Μπρους Σπρίνγκστιν, το θρυλικό τραγούδι του Γούντι Γκάθρι «This Land is Your Land». Ηταν ενενήντα ετών. Εζησε με το ίδιο πάθος άλλα πέντε.

Αφήστε λοιπόν τους ηλικιακούς ρατσισμούς. Πολλοί ασπρομάλληδες είναι πιο φρέσκοι, πιο μαχητικοί, και ασφαλώς πιο ώριμοι, από τους περιζήτητους 35άρηδες. Οι μάχες κερδίζονται στο πεδίο των ιδεών, όχι της επικοινωνίας. Σ’ αυτό, ο κ. Πάγκαλος έχει δίκιο: «Ο λαός θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν μπει από την πραγματικότητα». Καλά θα κάνουν λοιπόν οι 58 να πάψουν να ασχολούνται με τα παιχνίδια του ΠαΣοΚ και τα συμπλέγματα της ΔΗΜΑΡ, με τα πέρα-δώθε του Λοβέρδου και τα σταριλίκια του Τατσόπουλου, και να δώσουν το ταχύτερο στη δημοσιότητα το πρόγραμμά τους. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται συναρπαστικές συζητήσεις για την κρίση, τους μεγάλους συνασπισμούς, τον ρόλο του κράτους, το τι είναι σήμερα δεξιό και τι αριστερό, αν πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσφορά ή τη ζήτηση. Είναι καιρός να λάβει και η ελληνική Κεντροαριστερά μέρος σ’ αυτές.