Θλιβερά συμπεράσματα καταγράφονται για τη χώρα μας στις δύο πρόσφατες παγκόσμιες έρευνες για το κάπνισμα. Η πρώτη αφορά τους ενηλίκους και η δεύτερη… τα παιδιά. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από κάπνισμα περίπου 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Σήμερα, συναντάται η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να καθορίσουν λεπτομέρειες για τους ελέγχους. Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, την Παγκόσμια Μελέτη Ενηλίκων για το Κάπνισμα – Global Adult Tobacco Survey (GATS) -, η Ελλάδα παραμένει και φέτος πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Τα παιδιά. Η δεύτερη μελέτη που αφορά παιδιά δείχνει ότι καπνίζει το 15% των παιδιών ηλικίας από 13 έως 15 ετών. Μάλιστα, ενώ η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στους ανηλίκους είναι τα 12 έτη, από αυτά τα παιδιά το ένα στα δέκα έχει ξεκινήσει την επικίνδυνη συνήθεια σε ηλικία 7 ετών.

n Την ίδια στιγμή, αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 10 λεπτά του ευρώ ανά πακέτο διαπιστώνουν από χθες οι καπνιστές παρά το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης οδηγούσε σε επιβάρυνση 5 λεπτών ανά πακέτο. Η διπλάσια επιβάρυνση της τιμής σε σχέση με την αύξηση του φόρου εξηγείται από παράγοντες της εγχώριας καπνοβιομηχανίας στον ΦΠΑ αλλά και στον μαθηματικό τύπο που εφαρμόζεται για την τιμολόγηση των καπνικών προϊόντων, με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω στην περίπτωση που προκύπτουν δεκαδικά ψηφία πέραν του ενός.