Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εξήγγειλαν οι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στη ΔΕΗ, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς).

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στα κέντρα μεταφοράς στον Αγ.Στέφανο και στη Θεσσαλονίκη.

Τα σωματεία διοργανώνουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 15:30 στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το Σύνταγμα, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι κινητοποιήσεις εξαγγέλονται από τα πρωτοβάθμια Σωματεία, καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ΔΣ στη ΓΕΝΟΠ μετά τις τελευταίες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει και προγραμματίζεται νέο συνέδριο.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ανέφεραν ότι η διάρκεια και η ένταση των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.

Σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου τάχθηκαν κατά της αποκρατικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ανεξαρτήτως τιμήματος, όπως είπαν, καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για λόγους στρατηγικούς και εθνικής ασφάλειας.

Υποστήριξαν επίσης, ότι η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα συνοδευθεί από αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων που θα μετακυλισθούν στα τιμολόγια, ενώ έθεσαν και ζήτημα νομικής αμφισβήτησης της αποκρατικοποίησης υπό το πρίσμα του ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν, ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή ανατρέπεται η ρύθμιση του 1999, με την οποία αναγνωρίστηκε πως η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι έως τότε οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν στον εργοδότη, δηλαδή στην ίδια την επιχείρηση που παρακρατούσε τις εισφορές για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της και κατέβαλε το κόστος για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει, ότι τη σχετική υποχρέωση αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέφεραν ακόμη, ότι το επόμενο 20ήμερο αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της δημιουργίας νέας επιχείρησης με το διαχωρισμό μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τμήματος της εμπορίας της ΔΕΗ.