Μια μικρή παύση για να τιμήσουν έναν από τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα έκαναν χθες το πρωί χιλιάδες Ουκρανοί. Μόλις η νύχτα έπεσε στην ουκρανική πρωτεύουσα, άπαντες πήραν πάλι τις θέσεις τους στην κεντρική Πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει τους δύο τελευταίους μήνες διεκδικώντας –αρχικά –την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Μία ημέρα μετά τη συμβιβαστική πρόταση του ουκρανού προέδρου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας η αντιπολίτευση, ο κορυφαίος ηγέτης της, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, τηρούσε την υπόσχεσή του: οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση και επεκτείνονταν στην Ανατολική, Βόρεια και Νότια Ουκρανία, μόνο που στον πυρήνα τους βρίσκονταν πλέον ακροδεξιά κινήματα από όλη την Ευρώπη. Και οι διαδηλωτές, οπλισμένοι με πανοπλίες, ασπίδες, κράνη (ή σουρωτήρια), πέτρες, σφεντόνες, κροτίδες και μολότοφ, κινούσαν για τη μεσαιωνικού τύπου μάχη που έχουν κηρύξει πλέον απευθείας στον Γιανουκόβιτς και το αστυνομικό κράτος που επιχειρεί να ιδρύσει.

Πίσω από την πρόταση Γιανουκόβιτς, η αντιπολίτευση δεν βλέπει τίποτα περισσότερο από μια αποτυχημένη προσπάθεια να «δηλητηριάσει» το κίνημα των διαδηλωτών. Μάταια, διακηρύττει σε όλους τους τόνους. Αν και δεν έχει ευθέως απορρίψει την προσφορά τού Γιανουκόβιτς, η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει εάν δεν ικανοποιηθούν τα περισσότερα αιτήματά της, περιλαμβανομένης της παραίτησης του προέδρου. Εως τότε, οι διαδηλωτές θα εξακολουθούν να πολιορκούν τα κυβερνητικά κτίρια σαν σταυροφόροι, με πέτρες και βόμβες καπνού, και η αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα, βόμβες νερού και «αθώες» χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενισχυμένες –σύμφωνα με ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στην αντιπολίτευση –με καρφιά και κομμάτια από μέταλλο.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι δύο από τους πέντε διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο θάνατός τους προήλθε από κυνηγετικές καραμπίνες, όπλα που δεν διαθέτει η αστυνομία –αλλά ούτε και οι διαδηλωτές, όπως μαρτυρούν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από το «πεδίο μάχης» του Κιέβου. Σαν σύγχρονοι σταυροφόροι, οι περισσότεροι ουκρανοί διαδηλωτές προστατεύονται από τις πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών με κοντραπλακέ ασπίδες (αρκετές φέρουν και έναν σταυρό στο κέντρο). Κάποιοι κρατούν ρόπαλα, άλλοι τόξα. Σε μια προσπάθεια να εκτοξεύουν μολότοφ σε μεγαλύτερη απόσταση, κατασκεύασαν έναν τεράστιο καταπέλτη. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών της περασμένης εβδομάδας, η αστυνομία τον κατέστρεψε. Μέσα σε 24 ώρες, οι διαδηλωτές τον είχαν φτιάξει από την αρχή. Είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν αλλά ούτε και να χάσουν την αίσθηση του χιούμορ τους: καθημερινά, όλο και ένα καινούργιο τραγούδι θα σκαρφιστούν για να χλευάσουν τον Γιανουκόβιτς και τον κύκλο του.

Οι διαδηλωτές προστατεύουν το προπύργιό τους –την Πλατεία Ανεξαρτησίας –με νύχια και δόντια. Με ξύλα και ελαστικά έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα ύψους τριών μέτρων. Χρησιμοποιούν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, ακόμη και το χιόνι. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, με τη θερμοκρασία στους 15 βαθμούς υπό το μηδέν, οι διαδηλωτές παραγέμιζαν τα σακιά τους με χιόνι για να τα καταβρέξουν και να τα μετατρέψουν σε παγωμένο τείχος.

Φόρο τιμής στον νεαρό λευκορώσο διαδηλωτή απέτισε χθες και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Νεκλιάεφ. «Η Ουκρανία δείχνει στη Λευκορωσία πώς πρέπει να πολεμάει κανείς για την ελευθερία» έλεγε χθες ενόσω χιλιάδες Ουκρανοί ακολουθούσαν το φέρετρο τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. «Είμαι σίγουρος», πρόσθετε, «ότι οι χώρες μας έχουν ένα κοινό μέλλον στη Ευρώπη, στο οποίο ούτε οι Ουκρανοί ούτε οι Λευκορώσοι θα πεθάνουν».

Ο ουκρανός πρόεδρος προσέφερε τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, υπεύθυνου για ανθρωπιστικά ζητήματα, στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο