Εκείνη την ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου του 1809, είχε συγκεντρωθεί στο Παλάτι του Κεραμεικού σύσσωμη η αυτοκρατορική αυλή. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα επρόκειτο να κάνουν την τελευταία κοινή τους εμφάνιση. Πολύ μακριά από τη σημερινή μυστικοπάθεια, επισημοποίησαν τη ρήξη και το διαζύγιό τους διαβάζοντας ξεχωριστές επιστολές ενώπιον της αυτοκρατορικής ελίτ. Ηταν μια πολιτική πράξη, με πολιτικά αίτια.

Ο Ναπολέων ήταν ερωτευμένος με μια πολωνή ευγενή, τη Μαρία Βαλέφσκα. Την είχε βομβαρδίσει με φλογερές επιστολές δυο χρόνια νωρίτερα. Τις παρέδιδε ιδιοχείρως ο στρατάρχης Ντιρόκ, τα πηγαινέλα του μάλιστα ήταν τόσο γνωστά την εποχή εκείνη σαν να είχαν φωτογραφηθεί από το «Κλόουζερ». Ο Ναπολέων θα μπορούσε λοιπόν να είχε χωρίσει από έρωτα. Αλλά το έκανε από πολιτική φιλοδοξία. Αποφασισμένος να εδραιώσει την αυτοκρατορία του, και αφού η Ιωσηφίνα δεν μπορούσε να του χαρίσει διάδοχο, αποφάσισε να αναζητήσει νέα και γόνιμη σύζυγο. Στις 11 Μαρτίου του 1810 παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Λούβρου τη Μαρία Λουίζα της Αυστρίας, τη θυγατέρα του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α’, ενώνοντας τη δυναστεία του με εκείνη των Αψβούργων.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δυο αιώνες από το πιο διάσημο διαζύγιο στην Ιστορία της Γαλλίας για να χωρίσει από τη σύζυγό του, κι αυτό παρά τη θέλησή του, αρχηγός του γαλλικού κράτους. Μέχρι τον Νικολά Σαρκοζί, οι γάλλοι πρόεδροι μπορεί να είχαν ερωμένες –όπως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ή ο Ζακ Σιράκ –ή ακόμα και μυστικές δεύτερες οικογένειες –όπως ο Φρανσουά Μιτεράν -, κανείς όμως δεν είχε πάρει διαζύγιο. Και όλοι συνέχιζαν την πολυτάραχη προσωπική τους ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και η προσωπική ζωή του Σαρκοζί βρισκόταν σε κοινή θέα τουλάχιστον από το 2005, όταν ήταν ακόμα υπουργός Εσωτερικών.

Η τότε –δεύτερη κατά σειρά –σύζυγός του, η Σεσιλιά, είχε εγκαταλείψει τη συζυγική εστία για σχεδόν έναν χρόνο χάριν του εραστή και σημερινού συζύγου της, Ρισάρ Ατιάς. Ο Σαρκοζί είχε κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να την ξανακερδίσει. Στις 6 Μαΐου του 2007 μπήκαν μαζί στο Ελιζέ. Πέντε μήνες αργότερα, η Σεσιλιά τον εγκατέλειψε. Ο Σαρκοζί πέρασε μια δύσκολη περίοδο –κι έπειτα γνώρισε την Κάρλα. Εφεξής, θα χρησιμοποιούσε απροκάλυπτα την προσωπική του ζωή για πολιτικούς σκοπούς.

Κανείς στη Γαλλία δεν έχει ξεχάσει εκείνο το «Με την Κάρλα, είναι σοβαρό», που είπε τον Ιανουάριο του 2008, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελιζέ: σημάδεψε τη θητεία του, και όχι με καλό τρόπο. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, πολλοί θυμούνται και το επιχείρημα που είχε επικαλεστεί για τη δημοσιοποίηση της σχέσης του με την Κάρλα Μπρούνι: «Δεν θα ήθελα να με τραβήξουνε χαράματα κάποια [αποκαλυπτική] φωτογραφία». Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου του 2014, το «Κλόουζερ» δημοσίευσε φωτογραφίες του Φρανσουά Ολάντ να μπαίνει μυστικά, μέσα στη νύχτα, στο σπίτι της ηθοποιού Ζιλί Γκαγέ.

Καταλύοντας κάθε όριο ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή, επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο Σαρκοζί άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας∙ «μόνο έτσι μπορεί να κατανοήσει κανείς το θράσος του «Κλόουζερ» να κατασκοπεύσει τον πρόεδρο, σαν να επρόκειτο για οποιονδήποτε σελέμπριτι». Ο Ολάντ εξελέγη με σύνθημα «ένας νορμάλ πρόεδρος» και επεχείρησε να κρατήσει την προσωπική του ζωή ιδιωτική. Αλλά δεν τα κατάφερε.
Ερωτευμένος «Σαρκό»

Επιδεικνύοντας μπροστά σε κάθε φακό τον έρωτά του για την Κάρλα Μπρούνι, ο Νικολά Σαρκοζί κατέλυσε κάθε όριο ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή και άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στη Γαλλία