Στραμμένη εξακολουθεί να έχει την πλάτη της στην Ελιά και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ η Δημοκρατική Αριστερά, στάση που ξεκαθάρισε με σαφή τρόπο ο Φώτης Κουβέλης κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του. Σχολιάζοντας την πρόσφατη ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως «ο αρχηγός του ΠαΣοΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε το μοντέλο της Κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Ε, αυτή την Κεντροαριστερά δεν την έχει ανάγκη ο τόπος».

Στη συνεδρίαση του οργάνου που ψήφισε κατά πλειοψηφία (10 λευκά) την εισήγηση του γραμματέα του κόμματος για τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, ανακοινώθηκε ότι η στρατηγική της συγκρότησης του τρίτου πόλου που επιδιώκει η ΔΗΜΑΡ θα επικυρωθεί το προσεχές διάστημα και αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις. Στις προτάσεις που ψηφίστηκαν περιλαμβάνεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών.

Ο κ. Κουβέλης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός πως στελέχη του κόμματος που ανήκουν στη μειοψηφία εμφανίζονται σε εκδηλώσεις των 58, ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα γίνονται και ομιλητές. Η αναφορά του ήταν φωτογραφική και αφορούσε τον βουλευτή της Β’ Αθηνών Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ήδη έχει μιλήσει μία φορά στην κεντρική εκδήλωση των 58, αλλά και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο ο οποίος μαζί με τον κ. Ψαριανό μιλούν απόψε σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στην Κηφισιά. «Είναι άλλο να πηγαίνουμε σε μια εκδήλωση και άλλο να μιλάμε» είπε σε αυστηρό τόνο ο Φώτης Κουβέλης, προειδοποιώντας τη μειοψηφία ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Είναι ενδεικτικό ότι γενικώς στη συνεδρίαση του οργάνου ασκήθηκε στους διαφωνούντες –χωρίς εντάσεις –κριτική από την πλειοψηφία για τη φιλική διάθεσή τους απέναντι στους 58, με την υπόμνηση ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου είναι πρόσφατες και δεν γίνεται κάθε φορά η ΚΕ να προσαρμόζει την ατζέντα της στο θέμα της Ελιάς. Στο στόχαστρο μπήκε και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, αλλά ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης είπε ότι ως ΔΗΜΑΡ δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε και με τους 58 και με το ΠαΣοΚ, αρκεί να υπάρξει διπλή οριοθέτηση προς τον νεοφιλελευθερισμό (ΝΔ) και προς τον αριστερό λαϊκισμό (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεν γίνεται σε κάθε ΚΕ να επαναφέρουμε την ατζέντα του Συνεδρίου» είπε, ενώ σε σχέση με το ΕΣΚ και τις επαφές της ΔΗΜΑΡ σχολίασε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «θέτει το θέμα όπως στη μεταπολίτευση, που υπήρχε η άποψη ότι ένα είναι το ΚΚΕ».

Στον αντίποδα η Ντόρα Τσικαρδάνη, επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, από την πλευρά της μειοψηφίας απαντώντας στις επικρίσεις είπε ότι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός έχει πεθάνει στην Ανανεωτική Αριστερά. Τόνισε πως ασφαλώς υπάρχουν και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας, «αλλά εμείς διατηρούμε τις απόψεις μας». Προσέθεσε πως «δεν είμαστε αντίθετοι στον τρίτο πόλο, αλλά δεν μπορεί να μας κατηγορείτε για τους 58 και εσείς να κάνετε κρυφές συναντήσεις σε ξενοδοχεία». Στελέχη της μειοψηφίας σχολίαζαν πάντως ότι επειδή η πλειοψηφία δεν είχε τίποτε να προτείνει ή να παρουσιάσει για τον τρίτο πόλο, ασχολήθηκε με τους διαφωνούντες.