Τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκαν σήμερα, Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σε δέηση, που έγινε στην εβραϊκή συναγωγή της Αθήνας, στο Θησείο.

Επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, παρουσία πρέσβεων, καθώς και εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση, στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, σωματεία και ομοσπονδίες της Εθνικής Αντίστασης και πρεσβευτές κρατών.

Από την πολιτειακή ηγεσία στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Δριβελέγκας, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το μέλος της κεντρικής επιτροπής Αγνή Σμπόνια και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, στεφάνι κατέθεσε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου.

Στις 7 το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση που που διοργανώνει η Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών στο Θέατρο Παλλάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από