Στις 29 Ιουλίου του 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε αεροπορικώς στη Ρώμη από την πρώτη, πανηγυρική του επίσκεψη στη Βραζιλία. Στη διάρκεια της πτήσης τόλμησε μια δήλωση που έμελλε να κάνει τον γύρο του κόσμου, ωθώντας αρκετούς ολιγόπιστους να κοιτάξουν με συμπάθεια αυτόν τον νέο, αναπάντεχα ταπεινό επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας: «Αν ένας άνθρωπος είναι γκέι και επιζητεί τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ να τον κρίνω;».

Στη διάρκεια της πτήσης εκείνης ο Πάπας Φραγκίσκος ερωτήθηκε και για τις αμβλώσεις. Παρέπεμψε ξερά τον υπεύθυνο δημοσιογράφο στην ήδη γνωστή θέση της Εκκλησίας. Ολο το υπόλοιπο καλοκαίρι –και το φθινόπωρο –φρόντισε να δώσει προτεραιότητα σε άλλα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα –τράφικινγκ, ανεργία, φτώχεια… Κάθε του δήλωση έκανε αυτόν τον «Πάπα των Φτωχών» και πιο δημοφιλή. Ο Τύπος ήταν πια καταγοητευμένος, και το έδειχνε.

Κι έπειτα, στις 13 Ιανουαρίου, ενώ η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας γύριζε τη χώρα 30 χρόνια πίσω υιοθετώντας νόμο που περιορίζει ασφυκτικά τις αμβλώσεις και η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας προωθούσε νόμο που καθιστά ακόμα πιο αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στην άμβλωση, ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε στο Βατικανό τους 180 διαπιστευμένους πρεσβευτές. Είχε, τρόπον τινά, απέναντί του όλο τον κόσμο. Δεν έβαλε στο στόχαστρο κάποια συγκεκριμένη χώρα. Εξέφρασε απλώς τη «φρίκη» που νιώθει στη σκέψη ότι «υπάρχουν μικρά παιδιά που δεν θα καταφέρουν ποτέ να δουν το φως της ημέρας, θύματα των αμβλώσεων». Σε ανάλογες δηλώσεις του Ιωάννη Παύλου Β’ ή του Βενέδικτου ΙΣΤ’ ο Τύπος έβγαινε στα κάγκελα. Αλλά αυτή τη φορά, με αυτόν τον Πάπα, περιορίστηκε σε μια απλή αναμετάδοση.

Ετσι απλά, χωρίς πολλά πολλά, αναμεταδόθηκε στη Γαλλία το περασμένο Σαββατοκύριακο και το μήνυμα στήριξης του Πάπα προς τα 16.000 άτομα που διαδήλωσαν στο Παρίσι με συνθήματα τύπου «Και αν το κρατούσατε;» ή «Επειδή το αξίζει». Ετσι απλά αναμεταδόθηκε, τρεις ημέρες αργότερα, και το tweet του Πάπα υπέρ της «Πορείας της Ζωής» που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον ανήμερα της 41ης επετείου από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Ο Θεός να μας βοηθήσει να σεβόμαστε όλες τις ζωές, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων». Ο Θεός να μας φυλάει επίσης από τους κουλ παπάδες, ιδιαίτερα τους παμπόνηρους.