Αγνωστες καταβολές χρημάτων που δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για τις μίζες που διακινήθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων, αποκάλυψε κατά την πολύωρη απολογία του στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΙΕ Μιχάλης Ματαντός.

Ο κατηγορούμενος εισέφερε στην ανάκριση νέα στοιχεία, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί είτε να ενισχύσει τον ποινικό ρόλο ήδη εμπλεκόμενων προσώπων είτε να φέρει στο δικαστικό προσκήνιο πρόσωπα που μέχρι τώρα ήταν εκτός του ανακριτικού πεδίου.

Ο Μιχάλης Ματαντός παρέδωσε πολυσέλιδο υπόμνημα που συνέταξαν οι δικηγόροι του Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νίκος Πατεράκης το οποίο αφορά τη ροή του χρήματος που πέρασε από τα χέρια του αγνοώντας, κατά τους ισχυρισμούς του, ότι οι καταβολές που έκανε κατ’ εντολή των Γερμανών ήταν μίζες για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Ανακριτής: Πόσα τελικά χρήματα λάβατε για τα υποβρύχια τύπου 209 και 214;

Κατηγορούμενος: Εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατ. ευρώ και έδωσα περίπου 51-52 εκατ. ευρώ σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους (σ. σ. εννοεί την εταιρεία Ferrostaal με την οποία είχε υπογράψει σχετική σύμβαση). Σύνολο καταβολών 80 εκατ. ευρώ, όλα στην UBS Λουκέρνης. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε από τη γερμανική εταιρεία και εκ των υστέρων αντιλήφθηκε, όπως λέει, ότι χρήματα που ο ίδιος διακινούσε ήταν για τη διενέργεια παράνομων πληρωμών, αγνοώντας όμως μέχρι και σήμερα τους πραγματικούς αποδέκτες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται τη γνωριμία με τον ήδη προφυλακισμένο Γιάννη Μπέλτσιο, για τον οποίο ο κ. Ματαντός λέει ότι κανένας δεν τον είχε ενημερώσει για σχέση, γνωριμία ή οικονομική συναλλαγή με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

«Ηταν, προς εμένα τουλάχιστον, ένας λιγομίλητος άνθρωπος, τεχνικός που δεν φαινόταν να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πολιτική και που έμοιαζε πολύ συντηρητικός και έμπειρος. Ασφαλώς, μετά από όσα μεσολάβησαν και έπειτα από όσα διάβασα στη δικογραφία, έχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι όντως διαδραμάτισε ρόλο, τον οποίο αν και γνώριζαν οι Γερμανοί, μου τον είχαν αποκρύψει».

Επιπλέον, ο κ. Ματαντός στο κάδρο με τις άγνωστες καταβολές βάζει και μία πληρωμή 1.000.000 ευρώ που, όπως «μου είπαν οι γερμανοί το ποσόν προοριζόταν για τον Σωτήρη Εμμανουήλ». Πρόκειται για τον άλλοτε πρόεδρο των Ελληνικών Ναυπηγείων, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχει οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση του κ. Ματαντού, ομόφωνα ανακριτές και εισαγγελέας τον άφησαν ελεύθερο υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας 500.000 ευρώ.