Να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ επιχειρεί η κυβέρνηση, μπλοκάροντας με τροπολογία τις προσφυγές συνταξιούχων και εργαζομένων της ΔΕΗ οι οποίοι διεκδικούν τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στα πάγια της επιχείρησης από το… 1966, όταν ιδρύθηκε.

Με τροπολογία που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, «καταργούνται» στην ουσία όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, οι οποίες δημιουργήθηκαν πριν από τον νόμο 2773 του 1999, βάσει του οποίου εισήχθη η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, χάνουν την ισχύ τους όλες οι διεκδικήσεις του προσωπικού για εργοδοτικές εισφορές της περιόδου 1966-1999, διάστημα κατά το οποίο η ΔΕΗ παρότι είχε αναλάβει ως εργοδότης να καλύπτει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων (για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) δεν το έκανε, καθώς τις χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της, δηλαδή την ανέγερση σταθμών παραγωγής και ορυχείων, τις επεκτάσεις ηλεκτρικών γραμμών κ.ά.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Μέσω όμως των παρακρατούμενων εισφορών τους, το προσωπικό απέκτησε κατά τη διάρκεια των τριάντα και πλέον ετών ασφαλιστικά δικαιώματα πολύ μεγάλης αξίας έναντι της ΔΕΗ, τα οποία και διεκδικεί. Για παράδειγμα, εδώ και μήνες, η ομοσπονδία συνταξιούχων κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Τέτοιου είδους προσφυγές, τόσο για τον ΑΔΜΗΕ, όσο και μελλοντικά για τη «μικρή ΔΕΗ», έρχεται η κυβέρνηση να μπλοκάρει με τη συγκεκριμένη τροπολογία.