Καθυστερημένη αλλά ενισχυμένη προβλέπεται να έρθει η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, που θα είναι και η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποτοξινωθεί από την τρόικα –και στην ευρωζώνη από την Ελλάδα –κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αυτά όμως υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα διαρθρωτικά –τουλάχιστον –μέτρα που έχει υποσχεθεί, για τα οποία η τρόικα έχει κλιμακώσει τις πιέσεις της.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την τρόικα αλλά και από το οικονομικό επιτελείο, ποσό 11-16 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να εγκριθεί και θα αρχίσει να εκταμιεύεται προς τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, από την ευρωζώνη εκκρεμεί η εκταμίευση της δόση του τελευταίου τετραμήνου του 2013, 3,1 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτήν εκτιμάται ότι θα προστεθεί και η δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 5,7 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και ένα μέρος από τις εκκρεμείς δόσεις του ΔΝΤ, που εκτιμάται ότι θα είναι 2-2,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, στο τέλος του τριμήνου θα εκκρεμούν δόσεις 5,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα εκταμιευθούν στο σύνολό τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωζώνη θα εκταμιεύσει ένα μεγάλο μέρος της σούπερ δόσης στην αρχή και στη συνέχεια θα θέσει προαπαιτούμενα για τη σταδιακή εκταμίευση του υπολοίπου.

Παράλληλα η ευρωζώνη, όπως ανέφερε χθες πηγή του Eurogroup στις Βρυξέλλες, θα δώσει διαβεβαιώσεις στο ΔΝΤ ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2014, έτσι ώστε να μπορεί το Ταμείο να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις, βάσει των κανονισμών του. Στο θέμα αυτό και ο Ολι Ρεν είπε χθες ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 είναι ένας από τους δύο βραχυπρόθεσμους στόχους της διαπραγμάτευσης.

Για την επιστροφή της τρόικας δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο επόμενο Σαββατοκύριακο, με στόχο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγές από την κυβέρνηση και την τρόικα εκτιμούν ότι στις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ η έκθεση της τρόικας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.

Η επίμαχη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, η διάρκεια του γάλακτος και τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα που περιλαμβάνει η λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα της επικείμενης διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα πιέζει πλέον για πρόοδο τουλάχιστον στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει αποκλείσει άλλα μέτρα όπως μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και αυξήσεις φόρων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επιστολή της προχθές στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη –την οποία δημοσίευσε την Πέμπτη «Η Καθημερινή» –η τρόικα προειδοποιεί ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί αν δεν εφαρμοστούν πειστικά οι συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Αλλο μεγάλο θέμα της επικείμενης διαπραγμάτευσης θα είναι ο προσδιορισμός των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπως είπε χθες και ο Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα και ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι η εκτίμηση της BlackRock υποεκτιμά την πραγματικότητα και ότι θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Αυτό θα σήμαινε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει στη διάθεσή της το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου.

ΟΛΙ ΡΕΝ

«Μετά τις εκλογές η ρύθμιση του χρέους»

«Η Ελλάδα πρέπει να κανει τα μαθήματά της», είπε με χαρακτηριστικό ύφος ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στο περιθώριο του Νταβός, στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επικείμενη επιθεώρηση της τρόικας αναμένεται να ολοκληρωθεί «τους προσεχείς λίγους μήνες».

Ο επίτροπος προσγείωσε, τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης για μια συζήτηση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους πριν απότις ευρωεκλογές, όταν είπε ότι το θέμα των δημοσιονομικών σχεδίων

για το 2015-16 θα συζητηθεί «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».