Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας σημειώθηκε έξω από το Φαρμακονήσι μια τραγωδία. Ενα πλοιάριο με 28 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία ανατράπηκε ενώ το ρυμουλκούσε ένα σκάφος του Λιμενικού. Μια γυναίκα κι ένα παιδί πνίγηκαν, άλλα οκτώ παιδιά και δύο ενήλικοι αγνοούνται (δηλαδή πνίγηκαν κι αυτοί), ενώ οι 16 διασωθέντες μεταφέρθηκαν χθες το πρωί στον Πειραιά, όπου και έκαναν φοβερές καταγγελίες. Είπαν συγκεκριμένα ότι το σκάφος του Λιμενικού επιχείρησε να τους οδηγήσει προς την Τουρκία, ότι το πλοιάριο αναποδογύρισε λόγω θαλασσοταραχής κι ότι δεν τους επιτράπηκε να ανεβούν στο σκάφος. Το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει αυτή την εκδοχή και υποστηρίζει ότι η τραγωδία οφείλεται στην απειρία των μεταναστών.

Στην υπόθεση παρενέβη η Διεθνής Αμνηστία, που υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο του 2012 έχουν πνιγεί τουλάχιστον 136 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία και ζήτησε να ξεκινήσει διεξοδική, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό. Το ίδιο ζήτησαν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς δήλωσε σοκαρισμένος και αναστατωμένος, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιχειρήσεις μαζικής επαναπροώθησης των προσφύγων.

Πώς αντέδρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου σε όλα αυτά; Μα, όπως αντιδρούν συνήθως οι υπουργοί σ’ αυτή τη χώρα: κατήγγειλε τη νέα ανθελληνική συνωμοσία! Κατηγόρησε τον επίτροπο ότι θέλει να δημιουργήσει πολιτικό θέμα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (του ΠαΣοΚ περιλαμβανομένου;) δεν ζήτησε να ενημερωθεί. «Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης (sic)», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης στον Σκάι, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κανείς δεν θέλει «να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν ασύλου στη χώρα».

Ο υπουργός θα μπορούσε ενδεχομένως να κατηγορήσει τον λετονό επίτροπο για βιαστική κρίση. Το αν έγινε επαναπροώθηση στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Γιατί όμως να θέλει ο κ. Μουίζνιεκς να δημιουργήσει πολιτικό θέμα; Μας μισεί; Μας ζηλεύει; Τον έχει βάλει ο εχθρός, οι Τούρκοι, οι Αμερικάνοι, οι γυφτοσκοπιανοί;

Η χώρα μας έχει πολλά και δικαιολογημένα παράπονα για τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται το πρόβλημα της μετανάστευσης. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την κυβέρνησή της ούτε να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες (όπως έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από ανεξάρτητους οργανισμούς) ούτε να προβαίνει σε γελοίες δηλώσεις πάνω από θαλάσσιους τάφους. Κανείς δεν θέλει να «ανοίξουν οι πύλες». Αυτό δεν έχει όμως καμιά σχέση με την τυπική μας υποχρέωση να τηρούμε τις διεθνείς συνθήκες και την ηθική μας υποχρέωση να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας.