Στον αέρα είναι και πάλι το επόμενο ραντεβού με την τρόικα και η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ καθώς οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από τα στοιχεία που τους έχει στείλει η ελληνική κυβέρνηση για τα εκκρεμή θέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε χθες σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι παραμένει άγνωστο πότε η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για την επόμενη αξιολόγηση. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η ελληνική πλευρά δεν έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους για την εκταμίευση των δόσεων του τέταρτου τριμήνου του 2013. «Το Eurogroup θα συζητήσει για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα με βάση την επόμενη έκθεση προόδου» σημείωσε.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονταν χθες, με αφορμή τη δήλωση αυτή, ότι εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές. Κυρίως οι τροϊκανοί πιέζουν για σκληρά μέτρα το 2014 καθώς θεωρούν ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων εκτιμούν ότι ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση κοστίζει 280 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι εκτιμήσεων της κυβέρνησης για 100 εκατ. ευρώ, ενώ για τον φόρο ακινήτων εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε απώλειες 400 εκατ. ευρώ, έναντι 200 εκατ. που δέχεται η κυβέρνηση. Επίσης, οι τροϊκανοί θέλουν περισσότερα μέτρα για το 2015 καθώς υπολογίζουν το κενό σε 2-3 δισ., έναντι κυβερνητικών εκτιμήσεων για 1 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε μια απόφαση για έγκριση της δόσης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ακόμη δρόμος. Εκτός των άλλων, τις δύο πλευρές χωρίζει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, με την τρόικα και κυρίως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το «μαξιλάρι» των περίπου 9 δισ. έναντι μελλοντικών πιθανών κινδύνων.