Φήμες (πάντα φήμες…) θέλουν τη Βαλερί Τριερβελέρ να απογοητεύτηκε πολύ, παρακολουθώντας την περασμένη Τρίτη μέσω του κινητού της τηλεφώνου από το δωμάτιο του νοσοκομείου Πιτιέ-Σαλπετριέρ όπου νοσηλευόταν, τη συνέντευξη Τύπου του Φρανσουά Ολάντ∙ δεν απογοητεύτηκε βέβαια από το νέο, «σοσιαλδημοκρατικό» οικονομικό και κοινωνικό όραμα που εξέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προφανώς δεν ήταν εκεί το μυαλό της, αλλά με το πώς «ξεπέταξε» την ερώτηση αν παραμένει Πρώτη Κυρία απαντώντας ξερά: «Η Βαλερί Τριερβελέρ αναπαύεται».

Αν ισχύουν (πάντα αν…) αυτές οι φήμες, τότε η Τριερβελέρ μάλλον θα απογοητεύτηκε και χθες, βλέποντας και ακούγοντας στην τηλεόραση, από την προεδρική κατοικία Λα Λαντέρν στις Βερσαλλίες όπου συνεχίζει την ανάπαυσή της από το απόγευμα του Σαββάτου, την απάντηση που έδωσε ο Ολάντ σε αντίστοιχη ερώτηση που δέχθηκε στην Ολλανδία, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από όταν έσκασε το επονομαζόμενο «Γκαγέ-γκέιτ».

«Παραμένει η Βαλερί Τριερβελέρ Πρώτη Κυρία;» θέλησε να μάθει κάποιος δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. «Σας ευχαριστώ για την ερώτηση» απάντησε παλεύοντας να κρύψει την ενόχλησή του. «Η Βαλερί Τριερβελέρ πηγαίνει καλύτερα και ξεκουράζεται επί του παρόντος στην κατοικία Λα Λαντέρν. Δεν έχω άλλο σχόλιο να κάνω».

Θέλοντας να διατηρήσει ένα μίνιμουμ σοβαρότητας, ο γαλλικός Τύπος φρόντισε να αναφερθεί στο «θερμό καλωσόρισμα» που επιφύλαξε στον «Σοσιαλδημοκράτη Ολάντ» ο Φιλελεύθερος Ρούτε –ο ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα και οι δυο τους υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, με την οποία δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα «κοινό όραμα» για την ευρωζώνη. Παράλληλα, όμως, φρόντισε να αναφερθεί εκτενώς στον πρωτοσέλιδο τίτλο «Valerie, c’est fini?» («Βαλερί τέλος;», στα γαλλικά) της ολλανδικής εφημερίδας «Ντε Τέλεγκρααφ» καθώς και στις «ασυνήθιστες» φωτογραφίες «ενός προέδρου χωρίς Πρώτη Κυρία, πλαισιωμένου από τον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ και τη βασίλισσα Μάξιμα». «Τριερβελέρ: τα χρονικά περιθώρια για τον Ολάντ στενεύουν», διεκήρυττε από την πλευρά του στον ιστότοπό του ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Ερόπ 1.

Σύμφωνα με τον σταθμό, το περιβάλλον του γάλλου προέδρου τον πιέζει πλέον να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. «Αν δεν αποφασίσει γρήγορα, θα χάσει όλα τα οφέλη της συνέντευξης Τύπου του και θα βγει πάλι στην επιφάνεια το ερώτημα της προεδρικής αναποφασιστικότητας» δήλωσε ανωνύμως «ένας υπουργός». «Πρέπει να υπάρξει μια διευκρίνιση για τη Βαλερί Τριερβελέρ, όπως και για τον Φρανσουά Ολάντ» δήλωσε δημοσίως ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν. Ο Ολάντ δεν θέλει, λέει, να δώσει την εντύπωση ότι πιέζει τη σύντροφό του, η οποία μόλις βγήκε από το νοσοκομείο και παραμένει υπό ιατρική επιτήρηση. Ομως, «στενά του πρόσωπα» στοιχηματίζουν σε μία διευκρίνιση «εντός της εβδομάδας, ίσως με τη μορφή ανακοινωθέντος».

Ορισμένα δημοσιεύματα θέλουν τη Βαλερί «πρόθυμη να συγχωρήσει» τον Ολάντ για την κρυφή σχέση του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ. Δημοσίευμα του «Παρί Ματς», πάλι, θέλει τη Βαλερί να έχει αποδεχθεί πως η σχέση τους τελείωσε∙ και να ανησυχεί μήπως καταλήξει άστεγη αφού το διαμέρισμα όπου μένει με τα παιδιά της βρίσκεται στο όνομα του Ολάντ. Αλλη «πληροφορία» θέλει τον γάλλο πρόεδρο να έχει υποσχεθεί κάποια «άνετη κρατική αργομισθία» στην επίσημη, ακόμα, σύντροφό του. Οσο καθυστερούν οι διευκρινίσεις, θα ακουστούν και χειρότερα.

Μόνος στο Ελιζέ

«Δεν θέλω πια να υπάρχει στο μέλλον Πρώτη Κυρία στο Ελιζέ», φέρεται να είπε, off the record, ο Φρανσουά Ολάντ σε δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη. Δεν διευκρίνισε αν μιλούσε γενικά για το στάτους της Πρώτης Κυρίας ή προσωπικά.