Μέρος των εξουσιών της στον πρίγκιπα Κάρολο έχει αρχίσει να μεταβιβάζει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ένας «εσωτερικός ανασχηματισμός» στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

Η Daily Mail μάλιστα, ανέφερε σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Η βασίλισσα δίνει εξουσίες στον πρίγκιπα Κάρολο – ιστορικό βήμα μας φέρνει κοντά σε έναν νέο βασιλιά» – πως μέσα στο 2014 θα συμβεί κάτι πρωτοφανές στα χρόνια της ηγεμονίας της Ελισάβετ Β’: Ο διάδοχος του θρόνου θα αναλάβει όλο και περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις ως αρχηγός του κράτους, ενώ ήδη, σε αυτό που έχει ονομαστεί ως «βελούδινη διαδοχή», άρχισε η ανάθεση νέων ρόλων στη γραφειοκρατία του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ο Κάρολος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τον τομέα της επικοινωνίας των ανακτόρων χωρίς να έχει πλέον η Ελισάβετ Β’ δικό της γραφείο Τύπου.

Ο Κάρολος τοποθέτησε στη νέα επιτελική θέση μια πρώην εργαζόμενη στο BBC, την Σάλι Οσμαν, η οποία θα είναι υπεύθυνη πλέον για όλα τα θέματα Τύπου και επικοινωνίας με τη βασιλική οικογένεια.

Σημαντική ένδειξη καθεστώτος «συν-βασιλίας» αποτελεί και η κοινή εμφάνισή που αναμένεται να κάνουν στη Νορμανδία τον Ιούνιο για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ιστορική απόβαση των Συμμάχων που έκρινε και την τύχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ακόλουθος της βασίλισσας σχολίασε πως η συγχώνευση των γραφείων Τύπου και η ανάθεση περισσότερων ρόλων στον Κάρολο είναι μια «σοφή» κίνηση που υπακούει στην «κοινή λογική». Η ίδια πηγή ανέφερε πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε μερικά χρόνια και πως θα είναι μια «βελούδινη διαδοχή».

Η Ελισάβετ Β’ θα κλείσει τον Απρίλιο τα 88 της χρόνια και μετράει 62 χρόνια στον βασιλικό θρόνο. Ο Κάρολος είναι 65 ετών.