«Ζήτημα τιμής» αποτελεί για την κυβέρνηση η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού έπειτα και από τη χθεσινή προκλητική εμφάνισή του η οποία επιβεβαίωσε ουσιαστικά τους κυβερνητικούς φόβους ότι η απόδρασή του δεν συνδέεται με προσωπικούς λόγους αλλά υπηρετεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την επανενεργοποίησή του στο πεδίο της τρομοκρατίας.

«Εχουμε ηθική υποχρέωση να ακούσουμε αυτά που είπε η μητέρα του Αξαρλιάν. Και πολιτική υποχρέωση να κλείσουμε όλες τις κερκόπορτες ενός συστήματος που δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των τρομοκρατών παρά για την ασφάλεια των πολιτών. Τελειώνουμε με όλα αυτά», διεμήνυσε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επιβεβαιώνοντας την απαγόρευση χορήγησης αδειών σε κρατούμενους για τρομοκρατική δράση. Σε μια έμμεση στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν μας σταματούν οι πάσης φύσεως ακραίοι, δεν μας σταματούν ούτε οι απειλές των τρομοκρατών».

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με τρομοκράτες», ήταν νωρίτερα χθες η κυβερνητική απάντηση στις προκλήσεις Ξηρού, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο ισοβίτης της 17Ν θα επιστρέψει στις φυλακές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζουν ότι το χθεσινό παραλήρημα Ξηρού μπορεί να προκαλέσει έναν κύκλο αρνητικών δημοσιευμάτων και πιέσεων από το εξωτερικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές για την αλλαγή στο καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους. Παράλληλα επιταχύνεται η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας.

Το «διάγγελμα» Ξηρού αποδοκίμασε με ηχηρό τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας ωστόσο ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο μεταξύ της Λεωφόρου Συγγρού και της Κουμουμδούρου. Η ΝΔ κάλεσε εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση να αποκηρύξει εμπράκτως τους τρομοκράτες, διαγράφοντας όσα μέλη της εμφανίζονται ως συμπαθούντες και υπερασπιστές τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ανέξοδα νταηλίκια» Ξηρού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο αυτόκλητος «υπερασπιστής» των «λαϊκών συμφερόντων» είναι ο τελευταίος που μπορεί να έχει άποψη για τη δημοκρατία, γιατί απλά δεν πιστεύει σε αυτήν. Κατέληξε ότι «η δράση τέτοιων «τιμωρών», ερήμην πάντα των μαζικών αγώνων, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όχι μόνο δεν προστατεύει τη δημοκρατία, αλλά οδηγεί στην ενίσχυση της καταστολής…».

Η ΚΟΝΤΡΑ. Τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν ικανοποίησαν τη ΝΔ που –διά της εκπροσώπου της Αννας Ασημακοπούλου –κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «κροκοδείλια δάκρυα» και ζήτησε τη διαγραφή των στελεχών της που υπερασπίζονται κρατούμενους για τρομοκρατική δράση. «Η καταδίκη στην τρομοκρατία πρέπει να είναι απόλυτη, έμπρακτη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», ήταν το μήνυμα που μετέφερε στην Κουμουνδούρου.

«Το ΠαΣοΚ δεν συνδιαλέγεται με δολοφόνους», ήταν το επίσημο σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ η ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως η προσπάθεια της τρομοκρατίας να βρεθεί στο προσκήνιο δεν θα περάσει. Το ΚΚΕ μίλησε για προβοκάτορες της 17Ν. Την οργή της για την πρόκληση Ξηρού εξέπεμψε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από κοινού με τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστα Μπακογιάννη, εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Ο Χρ. Ξηρός είναι ένας αδίστακτος, στυγνός, κατά συρροήν δολοφόνος, ο οποίος επιμένει να εκμεταλλεύεται την ηθική ανωτερότητα της δημοκρατίας. Θα πάρει τη θέση του στη φυλακή όπου και ανήκει».