«H Εφορία δεν θα βγάλει στο δρόμο ανθρώπους» διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5, σχετικά με τις κατασχέσεις ακινήτων.

Όπως είπε, οι πλειστηριασμοί που έγιναν το 2013 είναι γύρω στους 25 και είναι όλοι για περιπτώσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ χρεών.

Αναφερόμενος στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για εκπρόθεσμη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι το λάθος που γίνεται συστηματικά επειδή «π.χ. υπάρχει μια αταξία στο λογιστήριο μια εταιρεία» θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

Πάντως απέφυγε να μιλήσει για το ύψος των προστίμων, αναφέροντας ότι δεν είναι ζήτημα δικής του αρμοδιότητας, αλλά πολιτική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στον ΒΗΜΑ FM 99,5Q

Για τα πρόστιμα:

«Δεν φταίει η εγκύκλιος (για τα πρόστιμα του ΦΠΑ). Το πρόστιμο είναι δεδομένο στον ν. 4174 και η λογική του είναι ότι είναι ένα διαδικαστικό πρόστιμο που επιβάλλεται διότι δημιουργεί αναστάτωση στη φορολογική δήλωση, αφού δημιουργεί αναστάτωση σε εποχές που οι κανονικές δηλώσεις έρχονται μαζί με άλλες, παλαιοτέρων ετών και περιόδων. Έχω πει και πρόσφατα ότι πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να μην τιμωρούμε το λάθος, το οποίο όταν πράγματι υπάρχει μια πρόθεση ή μια επιχείρηση το κάνει συστηματικά επειδή π.χ. υπάρχει μια αταξία στο λογιστήριό της, θα πρέπει να τιμωρείται τότε παραδειγματικά. Δεν το ξέρω (τι θα γίνει με τα πρόστιμα). Δεν είναι ζήτημα δικής μου αρμοδιότητας. Είναι πολιτική αρμοδιότητα. Τις εισηγήσεις και τις όποιες σκέψεις τις έχω πει, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.»

Για την επιστροφή ΦΠΑ:

«Ένα από τα θετικά πράγματα της περασμένης χρονιάς, διότι έχουμε πολλές επιτυχίες στο τσεπάκι μας, είναι ότι μία από τις πιο σημαντικές είναι η επιστροφή του ΦΠΑ. Ξεκινήσαμε με απόθεμα 1,8 δις ευρώ επιστροφές και καταλήξαμε να χρωστάμε με λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το σύνολο των επιστροφών ΦΠΑ, διότι αλλάξαμε τις διαδικασίες, καθίσαμε από πάνω και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση στα όποια προβλήματα υπήρχαν και να αλλάξουμε νοοτροπία, διότι δεν υπέγραφε κάποιος την επιστροφή, φοβούμενος την προσωπική ευθύνη. Προσπαθήσαμε να πάρουμε την ευθύνη κεντρικά, πάνω μας, για να μην υπάρχει πρόβλημα για τις Εφορίες και έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.»

Για τις κατασχέσεις ακινήτων:

«Η κατάσχεση αφορά ότι δεν μπορείς να το πουλήσεις, κάτι που έτσι ή αλλιώς ίσχυε, διότι η διοίκηση δεν σου δίνει φορολογική ενημερότητα. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν το 2013 νομίζω ότι είναι γύρω στους 25 και είναι όλοι για περιπτώσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ χρεών. Οι οφειλές είναι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Για τέτοιες περιπτώσεις πλειστηριασμών μιλάμε. Οι άλλες ενέργειες γίνονται για νομικούς λόγους και μόνο και δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο, διότι η Εφορία δεν θα βγάλει στο δρόμο ανθρώπους.»

Για τη φορολογική διοίκηση και τους ελέγχους με το νέο Κώδικα:

«Η Εφορία είναι παντού πολύπλοκη. Αν μπλέξετε με τις W forms του IRS, σας διαβεβαιώ ότι είναι αδιανόητο, πάρα πολύ δύσκολο. Είναι από την αρχή πολύπλοκο και γι’ αυτό χρειάζεται εξειδικευμένους ανθρώπους, φοροτεχνικούς, για να βγάλουν άκρη και να δίνουν συμβουλές. Από την άλλη, εμείς παίρνουμε ένα πράγμα που είναι από τη φύση του δύσκολο και μετά το κάνουμε ακόμη δυσκολότερο. Κάνουμε μια προσπάθεια και νομίζω ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που ισχύει από την 1/1 θα φέρει μια απλότητα στον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα. Δεν θα το δούμε για κάποιους μήνες ακόμα, διότι είμαστε στη μετάβαση.»

Για τα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων:

«Αυτό ακριβώς είναι αυτό που θα μπορούσατε να πείτε ως χρέος που έχουμε εμείς, ως φορολογική διοίκηση. Το δικό μας χρέος είναι να μη δημιουργήσουμε υπέρτατο έλλειμμα, ώστε να έρθει αναγκαστικά η πολιτική ηγεσία και οι βουλευτές να κλείσουν αυτήν την τρύπα. Εμείς, ως φορολογική διοίκηση, δουλειά μας είναι το Χ φορολογικό μέτρο, π.χ. το τέλος επιτηδεύματος, να μην το στέλνουμε σ’ αυτούς που θέλουμε να τσακίσουμε και να προστατεύουμε τους φίλους μας και να τηρούμε τους νόμους ως έχουν, να τους εκτελούμε οριζόντια χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε, οριζόντια και η ανεξάρτητη Γ.Γ. Εσόδων έχει ακριβώς αυτή την αρμοδιότητα. Η φορολογική πολιτική είναι πολιτικό θέμα. (Ότι θα μας πετροβολάνε στο δρόμο γι’ αυτήν την πολιτική) θα το πω εγώ ως Χάρης στη σύσκεψη αυτή. Ως γ.γ. Εσόδων, η οπτική που βάζω είναι η οπτική της αποτελεσματικότητας. Αν μου πουν π.χ. ότι πρέπει να φορολογήσω το σπίτι με βάση το αν έχει μεταλλικά ή ξύλινα κάγκελα, θα τους πω ότι αυτό δεν υπάρχει. Δεν γίνεται. Δεν έχω τα στοιχεία, δεν μπορώ να το κάνω, να βγάλω ανθρώπους στο δρόμο να φωτογραφίζουν για να έχουμε τα στοιχεία. Διότι αυτή είναι η οπτική που προφανώς εμείς βάζουμε στο τραπέζι και ο καθένας αν έχει σχέδια στο μυαλό του, πρέπει να ξέρει τι ακριβώς είναι εφικτό και τι δεν είναι. Με αυτήν την οπτική συμβουλεύουμε την κυβέρνηση, τι πρέπει να γίνει από κοινωνική και πολιτική σκοπιά.»