Σε αναζήτηση 400 εκατ. ευρώ βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ποσό που θα πρέπει να εισφέρει στο Κυπριακό Δημόσιο στο πλαίσιο των επιταγών του Κυπριακού Μνημονίου για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του προγράμματος.

Το σχέδιο για την πώληση του χρυσού που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα έχει τεθεί εκτός συζήτησης και πλέον εξετάζεται μέρος του ποσού αυτό να καλυφθεί από τα κέρδη που κατέγραψε το 2013 η Κεντρική Τράπεζα, και τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

Στα σενάρια που έχει πέσει προς συζήτηση βρίσκεται και η παραχώρηση στοιχείων ενεργητικού του κυπριακού δημοσίου (π.χ. ακινήτων) στην Κεντρική Τράπεζα, έναντι χρηματοδότησης, ωστόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως νομισματική χρηματοδότηση κράτους – κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ.

Το θέμα των 400 εκατ. ευρώ θα εξετασθεί στην επικείμενη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα. Η αποστολή της τρόικας για την τρίτη επιθεώρηση της εφαρμογής των όρων του κυπριακού προγράμματος ξεκινά στις 29 Ιανουαρίου. Η δε αποστολή θα παραμείνει στην Κύπρο δύο εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στις 12 Φεβρουαρίου.