«Η μαριχουάνα δεν είναι πιο επικίνδυνη από το αλκοόλ ή τον καπνό», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» που κυκλοφόρησε χθες. Πρόσθεσε βέβαια, ότι δεν πιστεύει πως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας αποτελεί πανάκεια η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα. «Οπως είναι γνωστό σε όλους, κάπνιζα μαριχουάνα όταν ήμουν νέος και τη θεωρώ μια κακή συνήθεια, όχι πολύ διαφορετική από το κάπνισμα τσιγάρων, μια συνήθεια που είχα στα νιάτα μου αλλά και σε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου. Δεν πιστεύω ότι είναι πιο επικίνδυνο από το αλκοόλ», πρόσθεσε ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι έχει πει στις κόρες του ότι «θα ήταν κακή ιδέα να το δοκιμάσουν, χάσιμο χρόνου και επιβλαβές». Για τον αμερικανό πρόεδρο το κύριο πρόβλημα για την κατανάλωση κάνναβης στις ΗΠΑ είναι οι δυσανάλογα μεγάλες ποινές και ο τρόπος που επηρεάζουν κυρίως τις μειονότητες όπως οι μαύροι ή οι ισπανόφωνοι και όσους ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Πάντως, ο Ομπάμα δηλώνει ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας όπως έγινε πρόσφατα στο Κολοράντο δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς είναι ένα πρόβλημα πολύ περίπλοκο.

Την ώρα, πάντως, που ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης, ένα πολύ βασικό ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο. Πώς θα διαχειριστούν οι αμερικανικές Αρχές τη νόμιμη διάθεσή της; Αποτελεί γεγονός ότι η απαγόρευση επιφέρει μερικές εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες. Στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους την ελευθερία να επιδοθούν σε μια δραστηριότητα την οποία εκλαμβάνουν ως μια αβλαβή ευχαρίστηση. Δημιουργεί μια παράνομη αγορά η οποία αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε εγκληματικές οργανώσεις. Οδηγεί στη σύλληψη εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων κυρίως για κατοχή μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση και στη φυλάκιση λιγότερων αλλά εξίσου πολλών ανθρώπων κυρίως για καλλιέργεια ή διακίνηση. Από την άλλη μεριά, όμως, η απαγόρευση διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την κατάχρηση καθώς και τη χρήση μαριχουάνας από άτομα νεαρής ηλικίας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο καθηγητής Δημόσιων Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Αποποινικοποίηση της μαριχουάνας: Τι οφείλει να γνωρίζει ο καθένας» Μαρκ Κλέιμαν, υποστηρίζει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να ορίζουν ένα όριο όσον αφορά την ποσότητα μαριχουάνας που θα καταναλώνουν μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ιδιαίτερα εάν υπεύθυνο για τη διάθεση της κάνναβης θα είναι το κράτος.