Αν έχετε χαθεί στην ύπαιθρο, παρατηρήστε ένα σκυλί να κάνει... τα κακά του και θα βρείτε τον δρόμο σας. Αυτό προτείνουν επιστήμονες που παρατήρησαν 20 σκυλιά επί δυο χρόνια την ώρα της αφόδευσης και διαπίστωσαν ότι όλα στέκονται στον άξονα Βορρά - Νότου. Η μόνη περίπτωση που άλλαξαν προσανατολισμό ήταν όταν υπήρχε μαγνητική καταιγίδα στο Διάστημα...
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να προσανατολιστούν, αλλά δεν περίμεναν ότι θα τους χρησιμεύει στη συγκεκριμένη πράξη.
Τα σκυλιά πάντως δεν είναι τα μόνα ζώα που «διακρίνουν» τους πόλους της γης. «Είναι πολύ πιθανό οι λύκοι να χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο για να βρουν τον δρόμο τους», λέει ο Πασκάλ Μαλκέμπερ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Εσεν. «Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές ιστορίες για το πώς σκυλιά επέστρεψαν στο σπίτι των αφεντικών τους αφού είχαν αφεθεί ελεύθερα ή είχαν χαθεί σε μεγάλη απόσταση. Μπορεί οι μακρινοί πρόγονοι των σκύλων να προσανατολίζονταν χάρη στους δυο πόλους», προσθέτει ο ίδιος.
Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν τις συνήθειες των σκύλων όταν είδαν ότι όταν οι αγελάδες τρώνε το χορτάρι, στέκονται στον άξονα Βορρά - Νότου. Αρχικά, κοίταξαν τα σκυλιά όταν έτρωγαν, αλλά δεν βρήκαν κάτι αντίστοιχο. Ετσι, τους ήρθε η ιδέα να τα παρατηρήσουν την ώρα της αφόδευσης, όπου και είδαν το κοινό χαρακτηριστικό τους.
«Ενδεχομένως τα σκυλιά να βλέπουν τους δυο μαγνητικούς πόλους σαν χάρτη στον αμφιβληστροειδή τους, όπως πιστεύουμε ότι κάνουν τα πουλιά», λέει ο Μαλκέμπερ.
Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Zoology».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από