Νέα προσπάθεια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επιχειρεί το υπουργείο Υγείας. Το γεγονός ότι ο νόμος έχει μείνει στα χαρτιά αποτελεί κοινή διαπίστωση και έτσι με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο ζητά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να… κάνουν τη δουλειά τους και να προχωρήσουν σε εντατικούς ελέγχους στους χώρους όπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί με τη βούλα του νόμου.

Οπως εξηγούν ειδικοί στα «ΝΕΑ», ακόμη και οι καπνιστές θέλουν να εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε πολιτική βούληση για την εφαρμογή των όσων έχουν νομοθετηθεί. Τώρα, οι έλεγχοι αναμένεται να έχουν αρχίσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Την εγκύκλιο για την εφαρμογή των μέτρων απέστειλε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Με την εφαρμογή της δημιουργούνται ειδικά κλιμάκια ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να ελέγξουν καπνιστές, σήμανση και βιβλία αναφοράς στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η εγκύκλιος απεστάλη ήδη προς όλα τα υπουργεία, τις περιφέρειες, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

ΟΔΗΓΙΕΣ. Στο ίδιο έγγραφο παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για τη διενέργεια των ελέγχων, την καταγραφή τους, την υποβολή των σχεδίων τακτικών – περιοδικών ελέγχων κ.ά. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στους ελέγχους θα συμμετέχουν και όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι έως την 31η Ιανουαρίου κάθε περιφέρεια θα πρέπει να έχει ορίσει το κλιμάκιο, τον επικεφαλής και τα σχέδια ελέγχου και η υφυπουργός ζητά «να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 65 του Ν. 3918/2011». Σύμφωνα όμως με τον προαναφερθέντα νόμο, τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό αποτελούσαν οι δημοτικοί αστυνομικοί που πλέον δεν υφίστανται ως Σώμα. Ετσι, τον έλεγχο αναλαμβάνουν τα ειδικά κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που υποχρεούνται να συστήσουν οι προϊστάμενοι των υγειονομικών Αρχών των περιφερειών.

Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελεγκτές θα δίνεται εκτός από τους υπάρχοντες καπνιστές στη σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Με την εγκύκλιο, σύμφωνα με την κ. Μακρή, «επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική υλοποίηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους».

«ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ». Η ίδια εμφανίζεται σίγουρη ότι οι έλεγχοι θα γίνουν σωστά και πως με τις κυρώσεις που θα υπάρξουν, τα μέτρα θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή στη διακοπή του καπνίσματος από τους δημόσιους χώρους και τη μείωση των ελλήνων καπνιστών, ένα μεγάλο στοίχημα δημόσιας υγείας που έχουν βάλει όλες οι χώρες.

«Πεποίθησή μου είναι ότι δεν χρειάζεται στρατός, αλλά τα συνεργεία να είναι οργανωμένα και – επιτρέψτε μου την αφέλεια – οι Ελληνες πιστεύω ότι θα συμμορφωθούν. Οταν λοιπόν θα επιβληθεί το πρόστιμο που είναι 500 ευρώ για εκείνον που κάνει χρήση όπου απαγορεύεται, όταν ο καταστηματάρχης κινδυνεύει να κλείσει το μαγαζί του με την τέταρτη φορά, που θα έχει πληρώσει προηγουμένως 10.000 ευρώ, θα συμμορφωθεί», βεβαιώνει η κ. Μακρή μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Bήμα 99,5.