Θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αναμένουν την επιστροφή των δανειστών μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 27 του μήνα.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί απέφυγε την Πέμπτη να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπαγί δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών συνεχίζονται από τις έδρες των αρμόδιων αρχών και πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει η επιστροφή του κλιμακίου πριν από το τέλος Ιανουαρίου.Τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν στα πλαίσια της τρέχουσας αξιολόγησης είναι πολλά και κρίσιμα :

  • Ο προσδιορισμός των μέτρων που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Τις δύο πλευρές χωρίζει απόσταση 1 -1,2 δισ. ευρώ.
  • Ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων που θα διασφαλίσουν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Η τρόικα προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, ωστόσο το τελικό μέγεθος θα καταδειχθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαισίο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014-2017.
  • Οι αλλαγές στις εργοδοτικές εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται κατάργηση του 2% που προορίζεται για οικογενειακά επιδόματα, του 1% που αφορά στην επιστράτευση και του 0,8% που αφορά στον ΛΑΕΚ.
  • Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η πώληση του ποσοστού της Eurobank.
  • Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015.
  • Η νέα έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και οι πλέον «ενδεδειγμένοι» τρόποι για την ελάφρυνσή του.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στις 29 και 30 Ιανουαρίου θα έλθουν στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαν Κάρας και Λιαμ Χουαν Νγκοκ για να αξιολογήσουν το έργο της τρόικας.