Με συντριπτική πλειοψηφία 443 ψήφων υπέρ έναντι 47 κατά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τον διορισμό της αντιπροέδρου της Μπούντεσμπανκ, Σαμπίνε Λάουτενσλεγκερ, στην απολύτως ανδροκρατούμενη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η γερμανίδα τραπεζίτης αντικαθιστά τον συμπατριώτη της Γεργκ Ασμουσεν, ο οποίος λίγο προτού εκπνεύσει το 2013 αιφνιδίασε πολλούς ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει τη Φρανκφούρτη και το προβεβλημένο και εξωστρεφές αξίωμα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για να μετακομίσει στο Βερολίνο και να γίνει υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο διορισμός μιας γυναίκας στο 24μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν διαρκές αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση της αυστριακής Γκερτρούντε Τούμπελ-Γκουγκέρελ το 2011. Ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Σαμπίνε Λάουτενσλεγκερ χρωστά τον διορισμό της στην προσήλωση των Ευρωπαίων στην πολιτική ορθότητα και στις φυλετικές ποσοστώσεις. Διότι η ηλικίας 49 ετών αντιπρόεδρος της «Μπούμπα» είναι έμπειρη τραπεζίτης, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της εποπτείας. Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει τώρα είναι τι θα σημάνει η αντικατάσταση του Ασμουσεν από τη Λάουτενσλεγκερ. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν επί το αυστηρότερον στροφή της ΕΚΤ. Διότι ο Ασμουσεν, παρότι καταψήφισε τις δύο φετινές μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ, είχε ταχθεί στο πλευρό του προέδρου της Μάριο Ντράγκι μεσολαβώντας, μάλιστα, μεταξύ ΕΚΤ και κυβέρνησης Μέρκελ για να εξηγήσει την ανάγκη να προωθηθεί το πρόγραμμα αγοράς από την Τράπεζα ομολόγων κρατών που πλήττονται από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ντράγκι μόλις έμαθε ότι ο Ασμουσεν επείγεται να επιστρέψει στο Βερολίνο για να είναι κοντά στην οικογένειά του. «Λυπούμαστε που θα χάσουμε έναν τραπεζίτη που βοήθησε σημαντικά στη διαχείριση της κρίσης και διαμεσολάβησε με μεγάλη επιτυχία στο Βερολίνο και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, απορροφώντας τις εντάσεις», τόνισε ο ιταλός ευρωτραπεζίτης.

Η Λάουτενσλεγκερ δεν προορίζεται για παρόμοιες λεπτές αποστολές. Οχι επειδή δεν το μπορεί, αλλά επειδή η διοίκηση της ΕΚΤ θα εκμεταλλευτεί την τεράστια πείρα που διαθέτει η γερμανίδα τραπεζίτης στον εποπτικό τομέα. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Λάουτενσλεγκερ θα αφήσει τον σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής σε άλλους συναδέλφους της στην ΕΚΤ. Από τις έως σήμερα δηλώσεις της, πάντως, μοιάζει πιο προσηλωμένη στην πολιτική δημοσιονομικής και νομισματικής αυστηρότητας του Βερολίνου από τον αποχωρούντα Ασμουσεν, ο οποίος είναι και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –η αντικαταστάτριά του δεν εκφράζεται πολιτικά. Αναφερόμενη πρόσφατα στο εν εξελίξει σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης η Λάουτενσλεγκερ είχε προειδοποιήσει ότι σε αυτό ελλοχεύουν πολλοί απρόσμενοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι, «αν η εκτέλεσή του δεν συνοδευτεί από αυστηρούς διασυνοριακούς κανόνες για την εκτέλεση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών».

Η εξειδικευμένη στις τραπεζικές υποθέσεις νομικός εργάστηκε επί σειρά ετών στην αρμόδια για τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα εποπτική Αρχή της Γερμανίας (BaFin). Και αυτή την εμπειρία της Λάουτενσλεγκερ θα φροντίσει να αξιοποιήσει ο Ντράγκι. Διότι από τον προσεχή Νοέμβριο η ΕΚΤ θα αναλάβει αυξημένο εποπτικό ρόλο στην ευρωζώνη και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις 200 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η προοπτική αυτή –ίσως σε συνδυασμό με το φύλο της –καθιστά τη γερμανίδα τραπεζίτη ιδανική διάδοχο του Ασμουσεν στην ΕΚΤ.