Σε τρίμηνη παράταση του προγράμματος διευκόλυνσης που ισχύει για τους ενήμερους δανειολήπτες προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης  με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθανασίου Σκορδά.

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικές πήγες μέχρι σήμερα ο αριθμός των δανειοληπτών που έκαναν χρήση της ρύθμισης είναι σημαντικά περιορισμός 

Με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργήθηκε μηχανισμός  αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στη τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη.

Συγκεκριμένα o υπαγόμενος στη ρύθμιση δανειολήπτης καταβάλλει δόση έως το  30% του καθαρού εισοδήματος του.

Η ρύθμιση διευκολύνει  ενήμερους δανειολήπτες  που έχουν μείωση των εισοδημάτων τους μεγαλύτερη από 20% (τα τρέχοντα εισοδήματα σε σύγκριση με αυτά του 2009) και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι   χαμηλότερο από 25.000.

Για  τους  ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μόνον το επίδομα ανεργίας, προβλέπεται   δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για χρονικό διάστημα έξι μηνών, συνεχόμενο ή τμηματικά προστιθέμενο.

 

Παρέχεται επίσης  περίοδο διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, στο δανειολήπτη που εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων του δυσκολεύεται να παραμείνει συνεπής. Η περίοδος των 48 μηνών είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτή που οι τράπεζες παρέχουν στις δικές τους ρυθμίσεις. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από