Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν όνειρα. Ορισμένοι άνθρωποι, σαν την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω ας πούμε ή την Οσία Μπερναντέτ που «ανακάλυψε» την Παναγία της Λούρδης, βλέπουν… οράματα. Στην ίδια χορεία δεν μπορώ, βέβαια, να κατατάξω και τον πιθανό (λέμε τώρα) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλέξη (μεγάλη φωτογραφία), παρότι και εκείνος βλέπει οράματα. Δεν το κάνω ακριβώς επειδή τα δικά του είναι πολιτικά. Οπως αυτό που ανέλυσε χθες μέσω του εντύπου (και του ομώνυμου ιστότοπου) «New Europe» και προβλήθηκε από τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης ως μεγάλη επιτυχία διότι συμβάλλει περαιτέρω στην αποδοχή του από τις Βρυξέλλες.

Τι είπε ο πρόεδρος; Μια απερίγραπτη κοινοτοπία. Οτι «Στη θέση μίας Ευρώπης που ενισχύει το εισόδημα των πλουσίων και τον φόβο των φτωχών, εμείς προτείνουμε τη δική μας Ευρώπη, της αλληλεγγύης, της οικονομικής και κοινωνικής προστασίας, της εργασίας και της ευημερίας». Αυτό δηλαδή που θα έλεγε ο καθένας μας.

Για να δούμε, όμως, ποιο είναι αυτό το «New Europe» στο οποίο δημοσιεύει το άρθρο του. Το φύλλο διανέμεται δωρεάν (άρα δεν υπάρχουν στοιχεία για την κυκλοφορία του), δεν έχει συντακτική ομάδα, δεν έχει διαφημίσεις και πλην ορισμένων επώνυμων άρθρων (υπάρχουν και ελληνικές υπογραφές) μοιάζει σχεδόν όλο να προέρχεται από αναπαραγωγή ήδη δημοσιευμένων άρθρων σε εκδόσεις της ΕΕ ή αλλού.

Οπως ήταν φυσικό, το έψαξα περισσότερο διότι με κέντρισε μια υπογραφή ενός κυρίου Vassil Koronakis. Εκδότη. «Λες να είναι ο Κορωνάκης που ξέρω;», αναρωτήθηκα. «Εχει γούστο…».

Είχε… γούστο! Οντως, γι’ αυτόν τον Κορωνάκη πρόκειται – του «επιχειρηματικού» ρεπορτάζ, ο οποίος είχε διαλάμψει επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη – τι θυμήθηκα κι εγώ τώρα. Τον Μπιλ, για τους φίλους. Αυτός ο Κορωνάκης, λοιπόν, είχε διάφορες «ωραίες» και επωφελείς φαντάζομαι ιδέες εκείνη την αξέχαστη εποχή, όπως ας πούμε έκδοση εντύπων στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης (η οποία κατέρρεε) προκειμένου να… διεισδύσει, τρομάρα της, και η Ελλάδα. Ιδέες τις οποίες σε κάποια φάση είχε «ενστερνισθεί», θα το πω όσο πιο κομψά γίνεται, το υπουργείο των Εξωτερικών, μιας και επρόκειτο, όπως προανέφερα, για άνθρωπο του Μητσοτάκη.

Τα περί διείσδυσης της Ελλάδας στην πρώην Σοβιετία αποδείχθηκαν ένα ωραίο όραμα (όπως αυτό του Αλέξη). Στον Κορωνάκη, όμως, άνοιξαν πόρτες που τις διατηρεί ακόμη, γι’ αυτό πού και πού στο έντυπο (και στην ιστοσελίδα του) θα δει κανείς να ξεφυτρώνουν διάφορα εντελώς… αντικειμενικά άρθρα και σχόλια για χώρες όπως το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και πάει λέγοντας.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου ότι τον Κορωνάκη τον γνωρίζει στην Αθήνα πολύς κόσμος – και στην «πιάτσα» ακόμη περισσότερος – μπορεί κανείς να μας εξηγήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ πώς επελέγη το «New Europe» για να δημοσιεύσει το όραμά του για την Ευρώπη ο Τσίπρας; Εκατοντάδες ή και χιλιάδες έντυπα υπάρχουν ανά την Ευρώπη, ποιος ήταν αυτός που του εισηγήθηκε να δημοσιεύσει το όραμα που λέμε στο έντυπο του Μπιλ Κορωνάκη; Διότι αν το δω και αυτό, να προωθούν τον πρόεδρο Αλέξη οι άνθρωποι του Μητσοτάκη, δεν θέλω τίποτε άλλο. Πραγματικά θα τα έχω δει όλα! (Ρεπορτάζ για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, στην σελίδα 13).

«Πολύ μεγάλο λάθος»

Στην Αθήνα, πάλι, το θέμα της ημέρας ήταν χθες η πιθανολογούμενη διαδοχή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και η ισχυρή αντίδραση του ΠαΣοΚ ως προς αυτό (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 11).

«Ηταν μια θεσμική παρέμβαση» μου ανέφερε κορυφαία, πιο κορυφαία δεν γίνεται, πηγή του άλλοτε κραταιού Κινήματος. «Είναι πολύ μεγάλο λάθος όλη αυτή η συζήτηση τη στιγμή που γίνεται, διότι ο Προβόπουλος έχει να προχωρήσει σε κρίσιμους χειρισμούς που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους, το τραπεζικό σύστημα κ.λπ.».

Ρώτησα την κορυφαία – πιο κορυφαία δεν γίνεται – πηγή να μου αναφέρει αν υφίσταται θέμα αλλαγής ηγεσίας στην κορυφή της Τραπέζης της Ελλάδος. Μου εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα: το ζήτημα της φυσιολογικής λήξης της θητείας του κ. Προβόπουλου (τον Μάιο) και το ζήτημα τού ποιος θα τον διαδεχθεί.

– Το βλέπετε; ρώτησα.

– Μπορεί, αλλά αν στριμωχθούν τα πράγματα, μην αποκλείεις και να παραμείνει στη θέση του. Ομως σήμερα, στο ξαναλέω, είναι εντελώς άκαιρη αυτή η συζήτηση. Γιατί τον ευνουχίζει διαπραγματευτικά και ψυχολογικά…

Υποθέτω ότι αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως μαθαίνω, ο πρόεδρος Αντώνης τηλεφώνησε χθες στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του έκανε κανονικό «μασάζ», του είδους «σε περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου», «συνεχίζεις όπως πρώτα», «δεν υπάρχει θέμα, μην ακούς» και άλλα τέτοια καθησυχαστικά.

Ηταν το δεύτερο τηλεφώνημα αυτού του είδους – το πρώτο είχε γίνει προ πενθημέρου όταν ο Προβόπουλος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη για την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας… (Αλλο ρεπορτάζ στην σελίδα 11).

Μυστήριο…

Στο μεταξύ, με κόπο συγκρατώ τα δάκρυά μου από τη συγκίνηση για το κλίμα ομόνοιας που επικράτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες», παρότι δεν αποφεύχθηκαν τα… αίματα – απόδειξη ότι ο πρόεδρος Πάνος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ενας κύριος Νταβρής από την Πάτρα είναι το τελευταίο θύμα του άτεγκτου προέδρου – τον διέγραψε αυθωρεί και παραχρήμα, διότι δεν παρέστη στη σεμνή τελετή.

Συνομίλησα με τον εν λόγω κύριο Νταβρή. Με παρέπεμψε ευγενικά σε δήλωση που θα κάνει σήμερα για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο κόμμα. «Θα τα πούμε αύριο» μου είπε χαρακτηριστικά. Ελπίζω όλα.

Οπως με ενημέρωσαν οι άνθρωποί μου, ο πρόεδρος Πάνος ήταν σαφής εξ αρχής: «Οποιος αργήσει περισσότερο από μισή ώρα από τη συνεδρίαση θα διαγραφεί» τους είπε. Οπερ και εγένετο με τον κύριο Νταβρή. Εκεί που μπερδεύτηκα λίγο είναι με την περίπτωση της κυρίας Γιαταγάνα (μικρή φωτογραφία). Απουσίασε και εκείνη. Μου είπαν ότι έστειλε επιστολή. Ανθρωπος του Καμμένου έλεγε ότι «βρίσκεται στο νοσοκομείο». Πότε έκανε εισαγωγή, δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι χθες το πρωί συνεργάτης μου στο Βήμα FM που την είχε «κλείσει» για μια συνέντευξη, ενημερώθηκε ότι «η κ. Γιαταγάνα παρακαλεί να την συγχωρήσετε, διότι αυτή την ώρα προετοιμάζεται για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και δεν έχει χρόνο». Τη συγχωρήσαμε. Προφανώς το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Πάνος. Αλλη εξήγηση δεν βρίσκω…