Ο θεσμός των spring breaks –όπως είναι γνωστός στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες –καθιερώθηκε για πρώτη φορά

τη δεκαετία του ’70. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες –μεταξύ αυτών η Κύπρος,

η Εσθονία και η Λιθουανία –που δεν

τον έχουν υιοθετήσει.

Γαλλία

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι διακοπές της «άνοιξης» ή του «καρναβαλιού» χωρίζονται ανά περιοχή. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι διακοπές αυτές διαρκούν δύο εβδομάδες, ωστόσο η χώρα είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες. Ετσι, τα σχολεία στη Ζώνη Α’ (Λυών, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ) κλείνουν από την 1η έως τις 17 Μαρτίου, όσα είναι στη Ζώνη Β’ (Στρασβούργο, Λιλ) θα παραμείνουν φέτος κλειστά από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου, ενώ τα παιδιά στη Ζώνη Γ’ (Παρίσι, Μπορντό) θα κάνουν διακοπές από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Γερμανία

Στη Γερμανία τα θέματα της παιδείας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ομόσπονδων κρατιδίων. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις σχολικές διακοπές, και στις χειμερινές. Τα 11 από τα 16 κρατίδια έχουν χειμερινές διακοπές, δεν έχουν όμως τα υπόλοιπα πέντε (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Εση, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν) .

Στα κρατίδια που έχουν χειμερινές διακοπές τα σχολεία κλείνουν στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των διακοπών των Χριστουγέννων και των διακοπών του Πάσχα. Οι διακοπές δεν είναι ταυτόχρονες σε όλα τα κρατίδια. Ετσι αποφεύγεται ο συνωστισμός τόσο στο οδικό δίκτυο κατά την έναρξη και το τέλος των διακοπών όσο και στα χειμερινά θέρετρα.

Ο χρόνος διακοπών σε ετήσια βάση είναι ίδιος για όλα τα σχολεία. Οι χειμερινές διακοπές για τα σχολεία δεν σημαίνει πρόσθετη άδεια για τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν οικονομία στην άδεια του καλοκαιριού αν θέλουν να κάνουν και χειμερινές διακοπές.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, τα σχολεία εκτός από τις παραδοσιακές θερινές, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες διακοπές κλείνουν μία εβδομάδα τον Νοέμβριο, αλλά και μία εβδομάδα τον Φεβρουάριο που συνήθως οι μαθητές πηγαίνουν για χειμερινό σκι. Ως προς τους γονείς, συχνά συνοδεύουν τα παιδιά τους, κάνοντας χρήση της κανονικής άδειάς τους. Την εν λόγω εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά. Αποφεύγονται ωστόσο οι κρίσιμες συναντήσεις και συνεδριάσεις αφού εκ των πραγμάτων πολλοί εργαζόμενοι απουσιάζουν.