Η Ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον, η οποία συντονίζει τις συνομιλίες μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί την Τεχεράνη στις επόμενες εβδομάδες.

«Η πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ (την Τεχεράνη) τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κουβέιτ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας σεΐχη Σαμπάχ αλ Χαμάντ αλ Σαμπάχ.

Το Ιράν και η ΕΕ επιβεβαίωσαν χθες ότι η προσωρινή συμφωνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις μεγάλες δυνάμεις πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου.

Δύο ημέρες πριν, στις 18 Ιανουαρίου, θα επιστρέψουν στην Τεχεράνη οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβάντ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Οι εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ θα επιστρέψουν στην Τεχεράνη στις 18 Ιανουαρίου για να προετοιμάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης» δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Βάσει της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου 2013 το Ιράν έχει υποσχεθεί να μειώσει για ένα διάστημα 6 μηνών τις πιο αμφιλεγόμενες πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την άμβλυνση ενός μέρους των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

«Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου δράσης μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) αφορά συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ ημών και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Βρισκόμαστε σε καθεστώς διαπραγμάτευσης για τις διαδικασίες επιθεωρήσεων και επιτήρησης» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, κάτι το οποίο αφορά την ΙΑΕΑ, προσέθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι συμφωνία της Γενεύης προβλέπει την αυξημένη επιτήρηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναστολή εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20%.