«Ιστορική» χαρακτηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία «πάγωσε» η εκτροπή του Αχελώου.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, γίνεται λόγος για «δικαίωση ενός αγώνα 20 και πλέον ετών για να σωθεί ο ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο» και η χώρα από τη «σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η κρίση του ΣτΕ θέτει πλέον σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και για τις αποφάσεις που ετοιμάζονται για νέο «πράσινο φως» στα έργα εκτροπής, δηλαδή τα υπό έγκριση σχέδια διαχείρισης υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τουλάχιστον για τις σχετικές με το έργο προβλέψεις.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται «σταθμός για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα και αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές».

«Η επόμενη μέρα γεννά αισιοδοξία για την αποτροπή ενός τεράστιου οικολογικού εγκλήματος και εν γένει για το περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στροφή προς ένα πρότυπο ανάπτυξης που είναι οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο» υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επίσης, τονίζουν ότι ανοίγει το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής

Κλείνοντας, κάνουν λόγο για ερωτήματα και αγανάκτηση για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν γίνει: «Θα λογοδοτήσει κάποιος για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα;»