Περίπου 3,5 ώρες διήρκεσε το Σάββατο η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εν όψει της επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει οριστεί επακριβώς η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, ενώ ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «Πέμπτη Φάλαγγα που δεν θέλει να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους.

Την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας τοποθέτησε χρονικά μεταξύ 14-16 Ιανουαρίου. Σε άλλη ερώτηση για το αν θα έχουν κλείσει τα θέματα μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την αξιολόγηση των στοιχείων που έστειλε.

Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δεδομένου ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή εμπλοκή της επικεφαλής του ΤΧΣ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν τον προβληματίζει. «Ισχύει ό,τι είπα χθες» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ούτως ώστε να έλθει η δόση των 4,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

Η «Πέμπτη Φάλαγγα»

«Δίνουμε μία μάχη να περάσουμε τη σωστή εικόνα. Μία μάχη να γίνονται σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού. Μία μάχη αξιοπρέπειας για τη χώρα. Δυστυχώς υπάρχει Πέμπτη Φάλαγγα» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν κάποιοι που για λόγους είτε ανοησίας, είτε μικροκομματικής λογικής χαίρονται, ως μη όφειλαν, όταν κάποιοι αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα και όταν κάποιοι επιχειρούν να μας απαντήσουν, γιατί δεν θέλουν να πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και την κρίση. Πρέπει οι Ελληνες ενωμένοι να τους διαψεύσουμε όλους αυτούς και να επιβεβαιώσουμε αυτό που έχουμε πετύχει και αυτό που μπορούμε να πετύχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Για την Ελληνική Προεδρία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ και αυτό είναι γενικά καλό γιατί και εμείς μπορούμε να περάσουμε τα μηνύματα μας. Μπορούμε να δείξουμε την πραγματική εικόνα της χώρας.

» Η Προεδρία δεν συγκαλύπτει ούτε τα προβλήματα ούτε την κρίση. Αλλά είναι μία ευκαιρία να προβάλουμε την Ελλάδα ως κανονική χώρα, θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν και πάρα πολύ καλά δημοσιεύματα αλλά υπάρχουν και δημοσιεύματα που αναπαράγουν το στερεότυπο μίας Ελλάδας που ποτέ δεν θα βγει από την κρίση και το μνημόνιο όσο υπάρχουν Έλληνες. Γιατί οι Ελληνες είναι νότιοι, γιατί οι Ελληνες είναι ράθυμοι, γιατί οι Ελληνες έχουν μία ροπή προς την απειθαρχία, γιατί δεν έχουν ικανότητα και βούληση.

» Αυτό το στερεότυπο είναι άδικο. Είναι προκλητικό. Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών είναι μεγάλες, σκληρές και τα επιτεύγματα μοναδικά. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει ξαναγίνει τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά. Αυτό λοιπόν, όταν το λέμε, ερεθίζουμε κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν να το ακούν. Δεν θέλουν να ακούν ότι έως τώρα κανείς ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης δεν πλήρωσε κάτι πραγματικά για την Ελλάδα. Καμία χώρα δεν έβγαλε από το δικό της προϋπολογισμό κάτι για την Ελλάδα διακινδυνεύοντας το. Οτι όλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει».

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η μόνη μάχη που δίνουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι να μείνουν όσο μπορούν περισσότερο στην εξουσία παραδομένοι στους δανειστές και στηριζόμενοι στην εγχώρια διαπλοκή.

» Η αντίστροφη μέτρηση όμως έχει ξεκινήσει και το δίδυμο που αλληλοκαλύπτεται για τα σκάνδαλα, τις μίζες και τη διαφθορά δεν θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία στην καταστροφή».