Εσωκομματικές αναταράξεις προκαλεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η οριστική, αυτή τη φορά, απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επισημοποιήσει το φλερτ με συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Οπως έγινε σαφές από την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτή τη φορά «ο κύβος ερρίφθη» και η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς πολιτικά στελέχη ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ θα γίνει σταδιακά πράξη εντός του Ιανουαρίου.

Ηδη αποφασίστηκε ότι η είσοδος, τόσο πασοκογενών στελεχών, όσο και από τη ΔΗΜΑΡ, θα γίνει μέσω της συγκρότησης του περίφημου Φόρουμ που θα συγκροτηθεί για τη δημιουργία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πόρτα του Φόρουμ, η οποία οδηγεί ευθέως σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, θα ανοίξει προς το τέλος του Ιανουαρίου και τις επαφές με πολιτικά στελέχη όπως η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη της Κοινωνικής Συμφωνίας θα κάνει απευθείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο σχήμα θα ενταχθούν σταδιακά τα στελέχη της Αριστερής Προοπτικής, δηλαδή η ομάδα που αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά των Ανδρέα Νεφελούδη και Στέφανου Μπαγεώργου, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενισχυθεί με την προσχώρηση των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη (πρώην ΔΗΜΑΡ, πρώην ΠαΣοΚ), Πάρη Μουτσινά (πρώην ΔΗΜΑΡ) και Θόδωρου Παραστρατίδη (πρώην ΠαΣοΚ).

Με τον ίδιο τρόπο θα εισέλθει στην Κουμουνδούρου και άλλος ένας πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών σε μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, από την πλευρά της μειοψηφίας είναι τόσο έντονες που ακόμα και η ηγετική ομάδα προσπάθησε να το φέρει «όσο πιο μαλακά μπορούσε» στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μιλώντας αόριστα για συμμετοχή ή όχι και πολιτικών προσώπων στο Φόρουμ. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας όμως τοποθετήθηκαν ήδη αρνητικά για το θέμα, καθώς θεωρούν ότι επί της ουσίας ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες συνεργασίες με κομμάτια του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες θα αλλοιώσουν τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.