Την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, φοβάται η Αντιτρομοκρατική μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Οπως επισήμαιναν χθες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο Ξηρός «είναι από τους καλύτερους στην κατασκευή βομβών, πράγμα στο οποίο υστερούσαν έως τώρα οι Πυρήνες».

Για την αντιτρομοκρατική η «σύμπραξη» Ξηρού – Πυρήνων είναι σχεδόν δεδομένη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν μάλιστα οι Αρχές, θεωρείται πιθανή η εκδήλωση το επόμενο διάστημα κύματος ένοπλων ληστειών, προκειμένου να ενισχυθεί το τρομοκρατικό τους ταμείο, αφού όπως εκτιμούν αυτήν τη στιγμή οι Πυρήνες δεν έχουν την ίδια οικονομική ευχέρεια που φέρονται να έχουν άλλες ομάδες και κυρίως η πλευρά του δραπέτη Μαζιώτη. Κατά την ΕΛ.ΑΣ., αυτή η πλευρά έχει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ από ληστείες τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται πλέον ο Ξηρός, οι αστυνομικοί περιορίζονται σε εκτιμήσεις. Θεωρούν δεδομένο ότι κρησφύγετο του έχουν παράσχει μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, οι οποίοι γνώριζαν και μετείχαν στο σχέδιο της διαφυγής του. Αλλωστε, μέσα στον Κορυδαλλό είναι σαφές πλέον ότι ο Ξηρός είχε αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον αυτοαποκαλούμενο «Πυρήνα Φυλακής» της οργάνωσης.

 Αυτό που κυρίως τρομάζει όμως πλέον την ΕΛ.ΑΣ. είναι οι Πυρήνες με τη σύμπραξη του Ξηρού να προχωρήσουν σε αναβαθμισμένες βομβιστικές επιθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι άριστος γνώστης  από τα χρόνια της 17 Νοέμβρη όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης και μάλιστα έπειτα από δοκιμές χρησιμοποίησε εξελιγμένο σύστημα τηλεχειρισμού για την πυροδότηση βόμβας.