Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον «εντός των επόμενων μηνών», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, δίνοντας στη δημοσιότητα μια σύντομη ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά την Τετάρτη οι δύο ηγέτες.

Η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια ευκαιρία στον Ομπάμα να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με την Μέρκελ, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα τις αποφάσεις του για το πώς «θα χαλιναγωγηθούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Ομπάμα ευχήθηκε στην Μέρκελ «ταχεία ανάρρωση» από τον τραυματισμό που υπέστη ενώ έκανε σκι στις διακοπές της, καθώς επίσης και ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επικείμενη σύνοδο του NATO.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, αλλά στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δεν έκανε καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ούτε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Όταν ένας από τους δημοσιογράφους πάντως ρώτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου εάν ο Ομπάμα συνομίλησε με την Μέρκελ τηλεφωνώντας στο σταθερό ή στο κινητό της, ο Τζέι Κάρνεϊ συγκράτησε ένα γέλιο κι απάντησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «καλεί τους ξένους ηγέτες στα σταθερά τηλέφωνά τους»…