Στην Αντίς Αμπέμπα αναμένονται σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο αντίπαλός του ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες.

«Ο πρόεδρος Κιρ και ο δρ. Μάκαρ έρχονται στην Αντίς Αμπέμπα για διαβουλεύσεις. Φθάνουν τώρα και θα συναντηθούν εντός της ημέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιθιοπικού υπουργείου Εξωτερικών Ντίνα Μουφτί.

Ο ηγέτης των ανταρτών Ρικ Μάκαρ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τζούμπας και ότι στέλνει τριμελή αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, χωρίς ωστόσο να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν Μπαρνάμπα Μάριαλ Μπένιαμιν δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν τίθεται θέμα για τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ να μοιραστεί την εξουσία με τον Μάκαρ, γιατί ο αρχηγός των ανταρτών υποκίνησε πραξικόπημα κατά του ηγέτη της χώρας.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σήμερα μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπορ, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της, ενώ εκπνέει η προθεσμία που έχουν ορίσει οι γειτονικές χώρες του Νοτίου Σουδάν για τερματισμό των εχθροπραξιών και την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Διεξάγονται μάχες στη Μπορ», την πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ.

«Οι αντάρτες ελέγχουν ορισμένες συνοικίες. Ένα μέρος της πόλης είναι στα χέρια μας κι ένα μέρος της στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος Νχιάλ Ματζάκ Νχίαλ από το αρχηγείο του στρατού μέσα στη Μπορ.

«Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα και το αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Minuss (αποστολή του ΟΗΕ στον Νότιο Σουδάν) Τζόζεφ Κοντρέρας.

«Σήμερα το πρωί οι αντάρτες προέλασαν στο κέντρο της Μπορ. Διεξάγονται μάχες. Η επίθεση αυτή συνιστά πλήγμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίκαελ Μακούι και πρόσθεσε ότι αναμένει πλέον την αντίδραση των γειτονικών χωρών.

Αντάρτες πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ είχαν ήδη πάρει τον έλεγχο της Μπορ στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα.

Ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης στις 24 Δεκεμβρίου αλλά παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα από το Σάββατο για να αντιμετωπίσει την προέλαση στη πόλη των νεαρών μελών του «Λευκού Στρατού», μιας οργάνωσης που έχει γίνει συνώνυμη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Στο Ναϊρόμπι, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης με ανακοίνωσή του απείλησε σήμερα με «στοχευμένες κυρώσεις» όλους όσοι «υποκινούν τη βία» στο Νότιο Σουδάν.

Το Συμβούλιο «εκφράζει την πρόθεσή του να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, εναντίον όσων υποκινούν τη βία».

Προτίθεται, επίσης, να επιβάλει κυρώσεις σε όσους «συνεχίσουν τις εχθροπραξίες, υπονομεύσουν τον προβλεπόμενο συλλογικό διάλογο, εμποδίσουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, πλήξουν την αποστολή προστασίας της Minuss και διαπράξουν βίαιες ενέργειες σε βάρος αμάχων και αφοπλισμένων μαχητών».

Το Νότιο Σουδάν έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν ο Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Ρικ Μάκαρ ότι υποκίνησε πραξικόπημα. Έκτοτε αιματηρά βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία έχει και εθνοτική διάσταση: το κεντρικό στοιχείο της είναι η αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και του αποπεμφθέντος τον Ιούλιο πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Λου Νουέρ.