Με λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης υποδέχθηκαν τον ερχομό του νέου έτους.

Η αρχή έγινε με τη Νέα Ζηλανδία και ακολούθησε η Αυστραλία, όπου ο ουρανός του Σίδνεϊ φωτίστηκε από χιλιάδες πυροτεχνήματα με φόντο την περίφημη όπερα της πόλης.

Μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις υποδοχής του νέου έτους ήταν αυτή στο Βερολίνο, αλλά και στο Λονδίνο, ενώ η Νέα Υόρκη, υποδέχθηκε το 2014 με ένα φαντασμαγορικό πάρτι στην Τάιμς Σκουέρ.

Στην Αθήνα, η υποδοχή του νέου έτους διοργανώθηκε στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, στο Θησείο και τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου.

Με κανονιοβολισμούς καλωσόρισε η Θεσσαλονίκη το 2014 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Με την ανατολή του ηλίου, από το πυροβολείο της Ανω Πόλης ακούστηκαν 14 κανονιοβολισμοί.

Από τους πρώτους που υποδέχθηκαν το 2014 ήταν οι χιλιάδες Νεοζηλανδοί στο Όκλαντ, ενώ τη σκυτάλη πήρε το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, όπου ο ουρανός φωτίσθηκε από το παραδοσιακό πλέον φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα.

Ο νυχτερινός ουρανός στην αυστραλιανή πρωτεύουσα φωτίστηκε από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που φέτος είχαν επίκεντρο την περίφημη Όπερα. Εκτιμάται πως ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ.

Κινδύνευσαν, ωστόσο, περίπου εκατό άτομα που παρακολούθησαν τα πυροτεχνήματα πάνω σε σκάφη, μέσα στο λιμάνι, και χρειάστηκε η επέμβαση σωστικών συνεργείων.

Λαμπρή ήταν η υποδοχή του νέου έτους και στη Μελβούρνη, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις και στις άλλες μεγάλες πόλεις και κυρίως στις… παραλίες.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία καλωσόρισε το 2014 σε μία από τις μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας τα δευτερόλεπτα προς την αντίστροφη μέτρηση της αλλαγής του έτους.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν το Βερολίνο εν όψει των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας αστεία τεχνητά αυτιά και λαμπερά ψηλά καπέλα.

Στο Ρίο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το ένα τρίτο τουρίστες, γιόρτασαν στην παραλία της Κοπακαμπάνα, με πυροτεχνήματα και υπαίθριες συναυλίες.

Στη Νέα Υόρκη, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι πλημμύρισαν την Times Square προκειμένου να συμμετάσχουν στο υπαίθριο πάρτι με πρωταγωνιστές την τραγουδίστρια της ποπ Μάιλι Σάιρους.

Την έλευση του 2014 σήμανε η πτώση της πολύχρωμης κρυστάλλινης μπάλας των 5,5 κιλών.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο γιόρτασε την έλευση του νέους έτους «ψεκάζοντας» το συγκεντρωμένο πλήθος με μια… φρουτένια βροχή.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν κομφετί που είχαν γεύση μπανάνας και βροχή με άρωμα φράουλα, ενώ τα πυροτεχνήματα πάνω από τον ποταμό Τάμεση φώτισαν το σήμα κατατεθέν, το Big Ben.

Η Γερμανία καλωσόρισε το 2014 σε μία από τις μεγαλύτερες εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και μέτρησαν αντίστροφα τα δευτερόλεπτα για την αλλαγή του έτους.

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που επισκέφτηκαν το Βερολίνο εν όψει των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας φορώντας αστεία τεχνητά αυτιά και λαμπερά ψηλά καπέλα.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας με 9.000 αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιώτες να είναι επί ποδός.

Ωστόσο οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από τον θάνατο στην Αλσατία, στην ανατολική Γαλλία, ενός άνδρα από βεγγαλικό, σύμφωνα με τη χωροφυλακή και από τον θάνατο ενός 20χρονου όταν δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στους κήπους του Τροκαντερό στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Ρώμη, μεγάλη συναυλία με ιταλούς τραγουδιστές και ντι τζέι πραγματοποιήθηκε στο Σίρκο Μάσιμο, μετά την ομιλία του δημάρχου Ινιάτσιο Μαρίνο που υποσχέθηκε ότι το «2014 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης».

Στη Βενετία χιλιάδες πολίτες, ντυμένοι στα λευκά, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαν Μάρκο για να γιορτάσουν με συναυλίες και πυροτεχνήματα την έλευση του 2014.

Στην Ισπανία χιλιάδες κάτοικοι της Μαδρίτης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.

Στο Κίεβο, 200.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στην πλατεία Μαϊντάν στο οχυρωμένο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο έχουν καταλάβει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταστροφή της ουκρανικής κυβέρνησης, προς όφελος της Ρωσίας, στο θέμα της προσέγγισης με την ΕΕ.

Στο Μάλι ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ευχήθηκε στους συμπατριώτες του «ειρήνη και μόνο ειρήνη» το 2014 σε όλη τη χώρα, όπου ακόμη σοβεί οξεία πολιτικο-στρατιωτική κρίση.

Οι εορτασμοί αμαυρώθηκαν στις Φιλιππίνες, όταν ένα αγοράκι τριών μηνών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ κοιμόταν στην κούνια του και οι γονείς γιόρταζαν έξω από το σπίτι τους στην πόλη Καοαγιάν, 250 χλμ. βόρεια της Μανίλας.

Ένα αγοράκι δύο ετών είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά τον τραυματισμό του επίσης από αδέσποτη σφαίρα, ενώ 330 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τους εορτασμούς σε όλη τη χώρα. Σε βομβιστική επίθεση στη νότια πόλη Σουμισίπ, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν ενώ γιόρταζαν σε πάρτι την πρωτοχρονιά.

Στο Χονγκ Κονγκ οι ουρανοξύστες φωταγωγήθηκαν από πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύονταν από τις φορτηγίδες που είχαν λάβει θέση κατά μήκος ενός χλμ. ανοικτά του λιμανιού Βικτόρια, ανάμεσα στο νησί του Χονγκ Κονγκ και στο Κοουλούν.

Οι πιο αθόρυβοι εορτασμοί οργανώθηκαν στην Ιαπωνία. Μικρά πυροτεχνήματα ερρίφθησαν σε όλα τα σημεία της χώρας. Ωστόσο εκατομμύρια Ιάπωνες πήγαν στους ναούς για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με προσευχή και περισυλλογή.

Στο Κέιπ Τάουν, οι Νοτιοαφρικανοί αφιέρωσαν τη γιορτή για την έλευση του 2014 στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα που πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία, πυροτεχνήματα και τρισδιάστατη προβολή στην πρόσοψη του δημαρχείου αναδρομικής έκθεσης για τη ζωή του νομπελίστα Ειρήνης. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού το 2014 για την οικοδόμηση της Νότιας Αφρικής των ονείρων μας», δήλωσε ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Η Ανταρκτική ήταν επίσης από τις πρώτες περιοχές που υποδέχτηκαν το 2014. Οι επιβάτες και το πλήρωμα του ρωσικού ερευνητικού πλοίου που έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στον πάγο γιόρτασαν την έλευση του νέου χρόνου τραγουδώντας έναν ύμνο που συνέθεσαν με την ευκαιρία αυτή.

Αθήνα

Λονδίνο

Ντουμπάι

Νέα Ζηλανδία

Σίδνεϊ

Νέα Υόρκη

Βερολίνο

Παρίσι

Πεκίνο

Μόσχα