Την ώρα που σε ενενήντα χώρες της υφηλίου –και στην Ελλάδα –θα ξεκινάει η τηλεμετάδοση της περίφημης Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης (φέτος υπό την μπαγκέτα του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ), θα έχει σπάσει και επισήμως η ένοχη, όπως αποδεικνύεται, σιωπή του ιστορικού μουσικού θεσμού.

Σιωπή δεκαετιών με την οποία η ορχήστρα υποδέχθηκε, στις αρχές του 2013, και τα πρώτα ευρήματα των ερευνών μιας σειράς από έγκυρους ιστορικούς που κλήθηκαν από την ίδια την ορχήστρα να ερευνήσουν επιστημονικά το παρελθόν της και των ιθυνόντων της ύστερα από την προσάρτηση της Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ (Anschluss).

Την ώρα λοιπόν που θα ακούγονται οι πρώτες νότες της συναυλίας θα υλοποιείται και επισήμως –χρονικά τουλάχιστον –η απόφαση της ορχήστρας να αποτάξει το ναζιστικό παρελθόν της, όταν και εβραίοι μουσικοί διώχθηκαν κακήν κακώς και στελέχη του Τρίτου Ράιχ παρασημοφορήθηκαν. Καθότι θα ισχύει πλέον η πολύ πρόσφατη απόφαση αφαίρεσης των μεταλλίων (ελήφθη στις 23 Οκτωβρίου, σε συνθήκες μυστικότητας) από τις οικογένειες έξι μεγαλόσχημων Ναζί: του Μπάλντουρ φον Σίραχ, επάρχου της Βιέννης το 1940-45 (που είχε χαρακτηρίσει «απλή συνεισφορά στον πολιτισμό» την αποστολή Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταδικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης), του Αρτουρ Σάις-Ινκουαρτ, υπουργού του Χίτλερ (καταδικασμένου σε θάνατο στη Νυρεμβέργη), του Φρίντριχ Ράινερ, επάρχου του Ζάλτσμουργκ, του Αλμπερτ Ράιτερ, του τότε δημάρχου της Βιέννης Χανς Μπλάσκε και του προέδρου των Σιδηροδρόμων Ρούντολφ Τέπφερ.

Οι ιστορικοί –που με μεγάλη δυσκολία είχαν πρόσβαση στα αρχεία της Φιλαρμονικής –αποκάλυψαν ότι η ορχήστρα ετοιμαζόταν να απονείμει χρυσό μετάλλιο και στον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά το σχέδιο έμεινε στα σκαριά. Οχι όμως και η προπαγάνδα του Τρίτου Ράιχ, χάρη στην οποία καθιερώθηκε η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία από τη Βιέννη…

INFO

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία θα προβληθεί απευθείας από τη Βιέννη στη Δημόσια Τηλεόραση, στις 12.10 της Τετάρτης 1/1/2014